Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem LEX Scan zawierającym przegląd komentarzy wybranych zmian w prawie żywnościowym, które miały miejsce w piątym miesiącu 2023 roku.
Najistotniejsze zmiany dotyczyły takich obszarów prawa żywnościowego jak:
-limity prawne
-dodatki i substancje dozwolone.
Wśród kluczowych nowelizacji warto zwrócić uwagę na liczne akty dotyczące limitów prawnych, które dotyczyły m.in. terminów zatwierdzenia substancji czynnych w środkach ochrony roślin, najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oraz aktualizacji specyfikacji nowej żywności. W tym kontekście na szczególną uwagę zasługuje rozporządzenie w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów niektórych zanieczyszczeń w żywności, które w całości uchyliło dotychczas obowiązujące rozporządzenie nr 1881/2006.
W prawie polskim za jeden z kluczowych aktów należy uznać zmianę ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Oprócz tego, zmiany dotyczyły m.in. warunków finansowania różnych działań oraz nowelizacji „Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach indyków rzeźnych”.
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-maj-2023
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-maj-2023
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Autor:Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/