Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do zmian w prawie - marzec 2023

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Pobierz materiały

W lutym 2023 r. uchwalono łącznie 124 zmiany w prawie żywnościowym: 39 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 85 zmian odnosiło się do prawa unijnego. 

Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem LEX Scan zawierającym przegląd komentarzy wybranych zmian w prawie żywnościowym, które miały miejsce w trzecim miesiącu 2023 roku. Jest to pod względem liczby uchwalonych zmian, jeden z miesięcy, w którym ogłoszono ich najwięcej. 

Najistotniejsze zmiany dotyczyły takich obszarów prawa żywnościowego jak:

-limity prawne

- najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

-dodatki i substancje dozwolone. 

Wśród kluczowych nowelizacji warto zwrócić uwagę na zmiany w dodatkach do żywności dotyczące takich substancji jak np. karbomer, chlorek rybozydu nikotynamidu oraz glukozylowane glikozydy stewiolowe; zmianę maksymalnych limitów pozostałości m.in. toltrazurylu i arsenu; zmianę wymogów dotyczących białka w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt wytwarzanych z hydrolizatów białkowych oraz zaktualizowanie wzoru świadectwa zdrowia zwierząt do celów wprowadzania na terytorium Unii zwierząt wodnych przeznaczonych do niektórych zakładów akwakultury lub uwolnienia do środowiska naturalnego. 

Jednocześnie w prawie polskim ustanowiono szereg programów odnoszących się do zwalczania różnych chorób zakaźnych takich jak m.in. wykrywanie zakażeń wirusami wywołującymi grypę ptaków (Avian influenza) u drobiu i dzikich ptaków; zwalczanie i monitorowanie choroby Aujeszkyego u świń oraz zwalczanie niektórych serotypów Salmonella w stadach kur hodowlanych gatunku Gallus gallus. 

Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej. 

Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-marzec-2023

Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-marzec-2023

Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.

Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami. 

Wypełnij formularz w celu pobrania materiałów

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe
Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

  • 14.03.2023

    Komentarz do zmian w prawie - luty 2023

    W lutym 2023 r. uchwalono łącznie 68 zmian w prawie żywnościowym: 18 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 50 zmian odnosiło się do prawa unijnego. 

    Czytaj więcej
  • 08.02.2023

    Komentarz do zmian w prawie - styczeń 2023

    Wśród kluczowych zmian warto zwrócić uwagę na m.in. dodanie do unijnego wykazu nowej żywności kolejnych owadów oraz proszku z pieczarek z witaminą D2 oraz odnowienia zezwolenia na dodatki paszow, a także uchwalenie wielu limitów prawnych dla substancji pełniących różne funkcje w produkcji żywnosci 

    Czytaj więcej
  • 16.01.2023

    Komentarz do zmian w prawie - grudzień 2022

    W grudniu 2022 r. uchwalono łącznie 94 zmiany w prawie żywnościowym. Wśród kluczowych zmian warto zwrócić także uwagę na m.in. przedłużenie zatwierdzenia substancji czynnej glifosat, zawiadomienie Komisji w przedmiocie wdrażania rozporządzenia 2017/625 oraz wprowadzenie NDP substancji perfluoroalkilowych w żywności. 

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.