W lutym 2023 r. uchwalono łącznie 124 zmiany w prawie żywnościowym: 39 zmian dotyczyło prawa krajowego, natomiast pozostałe 85 zmian odnosiło się do prawa unijnego.
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem LEX Scan zawierającym przegląd komentarzy wybranych zmian w prawie żywnościowym, które miały miejsce w trzecim miesiącu 2023 roku. Jest to pod względem liczby uchwalonych zmian, jeden z miesięcy, w którym ogłoszono ich najwięcej.
Najistotniejsze zmiany dotyczyły takich obszarów prawa żywnościowego jak:
-limity prawne
- najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości
-dodatki i substancje dozwolone.
Wśród kluczowych nowelizacji warto zwrócić uwagę na zmiany w dodatkach do żywności dotyczące takich substancji jak np. karbomer, chlorek rybozydu nikotynamidu oraz glukozylowane glikozydy stewiolowe; zmianę maksymalnych limitów pozostałości m.in. toltrazurylu i arsenu; zmianę wymogów dotyczących białka w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt wytwarzanych z hydrolizatów białkowych oraz zaktualizowanie wzoru świadectwa zdrowia zwierząt do celów wprowadzania na terytorium Unii zwierząt wodnych przeznaczonych do niektórych zakładów akwakultury lub uwolnienia do środowiska naturalnego.
Jednocześnie w prawie polskim ustanowiono szereg programów odnoszących się do zwalczania różnych chorób zakaźnych takich jak m.in. wykrywanie zakażeń wirusami wywołującymi grypę ptaków (Avian influenza) u drobiu i dzikich ptaków; zwalczanie i monitorowanie choroby Aujeszkyego u świń oraz zwalczanie niektórych serotypów Salmonella w stadach kur hodowlanych gatunku Gallus gallus.
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-marzec-2023
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-marzec-2023
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.