Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oświadczenie dot. żywności ekologicznej odrzucone

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna

Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2023/1101 z dnia 6 czerwca 2023 r. w sprawie odmowy udzielenia zezwolenia na stosowanie oświadczenia zdrowotnego dotyczącego żywności i odnoszącego się do rozwoju i zdrowia dzieci odrzucono oświadczenie dotyczące żywności ekologicznej, gdzie populacją docelową były zdrowe dzieci w wieku od 3 do 15 lat. 

Treść oświadczenia 

Cypryjski Instytut Międzynarodowy ds. Ochrony Środowiska i Zdrowia Publicznego (Cyprus International Institute for Environmental and Public Health) przy Politechnice Cypryjskiej zwrócił się do Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności  o wydanie opinii na temat naukowego uzasadnienia oświadczenia zdrowotnego (pytanie nr EFSA-Q-2021-00055). Przedmiotem zapytania była zasadność oświadczenia „Żywność ekologiczna (niższe poziomy pozostałości pestycydów niż w żywności konwencjonalnej) przyczynia się do ochrony komórek i molekuł ciała (lipidów i DNA) przed uszkodzeniem oksydacyjnym” w odniesieniu do żywności, której populacją docelową są zdrowe dzieci w wieku od 3 do 15 lat. 

Jak wskazano w motywie 6 rozporządzenia 2023/1101, Urząd stwierdził, że "że poziom pozostałości pestycydów wymagany do scharakteryzowania żywności jako >>ekologicznej<< nie został określony ani we wniosku, ani w badaniach na ludziach przedłożonych w celu uzasadnienia oświadczenia zdrowotnego, i stwierdził, że na podstawie przedstawionych danych żywność/składnik >>żywność ekologiczna<<, która jest przedmiotem oświadczenia zdrowotnego, nie jest wystarczająco scharakteryzowana, w związku z czym nie można ustalić związku przyczynowo-skutkowego między spożywaniem żywności ekologicznej a ochroną komórek i molekuł ciała (lipidów i DNA) przed uszkodzeniem oksydacyjnym”. Wskutek negatywnej opinii, niniejsze oświadczenie nie zostało włączone do unijnego wykazu dopuszczalnych oświadczeń,  

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2023.147.01.0002.01.POL&toc=OJ:L:2023:147:TOC 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.