Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Monitorowanie spożycia dodatków do żywności i środków aromatyzujących - zalecenia Komisji

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Ogólny kontekst 

Zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 1334/2008, państwa członkowskie zostały zobowiązane do ustanowienia systemów monitorowania spożycia i stosowania środków aromatyzujących przedstawionych w wykazie unijnym oraz spożycia substancji wymienionych w załączniku III do przedmiotowego rozporządzenia (WE) nr 1334/2008. Podczas monitorowania stosuje się podejście oparte na analizie ryzyka, a uzyskane wyniki powinny być przekazywane z odpowiednią częstotliwością Komisji i Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności. W celu realizacji ww. założeń, konieczne było opracowanie wspólnej metody gromadzenia przez państwa członkowskie informacji dotyczących pobrania z dietą środków aromatyzujących w Unii, co nastąpiło na mocy zalecenia Komisji (UE) 2023/965 z dnia 12 maja 2023 r. w sprawie metodyki monitorowania spożycia dodatków do żywności i środków aromatyzujących. 

Treść zaleceń 

Kluczową część zaleceń stanowi załącznik zawierający oparty na analizie ryzyka podział na kategorie dodatków do żywności i środków aromatyzujących oraz ustalenie dla nich priorytetów do celów monitorowania. W części A określono podział dodatków do żywności na trzy grupy takie jak:

-grupa 1: dodatki do żywności o „nieokreślonym dopuszczalnym dziennym spożyciu” lub w odniesieniu do których Urząd lub Komitet Naukowy ds. Żywności w najnowszej ocenie ryzyka stwierdziły, że „nie ma potrzeby ustalenia liczbowej wartości dopuszczalnego dziennego spożycia”;

-grupa 2: dodatki do żywności, w odniesieniu do których Urząd lub Komitet Naukowy ds. Żywności w najnowszej ocenie ryzyka ustalił liczbowe wartości dopuszczalnego dziennego spożycia;

-grupa 3: dodatki do żywności, w przypadku których Urząd stwierdził, że nie budzą żadnych obaw co do bezpieczeństwa pomimo braku danych pozwalających ustalić liczbową wartość dopuszczalnego dziennego spożycia. 

W części B załącznika ustalono trzy poziomy priorytetów takie jak wysoki, średni i niski priorytet. W części C dokonano podziału środków aromatyzujących. Natomiast w ostatniej części D ustalono priorytety dla środków aromatyzujących, które również zostały podzielone na wysoki, średni i niski priorytet.

Definicje

W zaleceniach sformułowano również szereg definicji istotnych z punktu widzenia praktycznego ich stosowania, wśród których znalazły się takie pojęcia jak m.in. monitorowanie spożycia dodatków do żywności i środków aromatyzujących, dane dotyczące obecności i występowania, rzeczywiste poziomy stosowania oraz dopuszczalne dzienne spożycie. W myśl zaleceń np. „monitorowanie spożycia dodatków do żywności i środków aromatyzujących” oznacza gromadzenie danych dotyczących obecności i występowania dodatków do żywności i środków aromatyzujących w żywności w celu dokonania oceny pobrania z dietą dodatków do żywności i środków aromatyzujących w skali krajowej oraz weryfikacji wykorzystanych danych na temat występowania i pobrania z dietą oszacowanego w okresie sporządzania najnowszej oceny narażenia przeprowadzonej przez Urząd lub Komitet Naukowy ds. Żywności; natomiast „dopuszczalne dzienne spożycie” jest to oszacowana maksymalna ilość substancji, wyrażona w przeliczeniu na masę ciała, na którą osoby należące do (sub)populacji mogą być narażone codziennie w trakcie całego życia bez znacznego zagrożenia dla zdrowia. 

Pełen tekst zaleceń dostępny jest pod adresem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2023.129.01.0017.01.POL&toc=OJ:L:2023:129:TOC 

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.