Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Etykietowanie alergenów w żywności - nowe wytyczne FSA

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Agencja ds. Standardów Żywności (Food Standard Agency) wydała nowe wytyczne ws. etykietowania alergenów w żywności i wytycznych technicznych dotyczących wymagań informacyjnych (ang. Food allergen labelling and information requirements technical guidance). Opracowanie wytycznych stanowi efekt prowadzonych na przestrzeni marca i maja 2023 r. konsultacji. Wytyczne zostały dostosowane do nowej sytuacji prawnej związanej z wystąpieniem Zjednoczonego Królestwa z Unii Europejskiej.

Treść wytycznych

Celem wytycznych jest określenie najlepszych praktyk w zakresie realizacji przepisów rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Zgodnie z ich treścią, przedsiębiorstwa spożywcze zostały zobowiązane do zagwarantowania, że wszystkie obowiązkowe informacje dotyczące alergenów w żywności są dokładne i łatwo dostępne dla konsumenta. Wytyczne mają zastosowanie do wszelkiej żywności, nie wyłączając żywności oferowanej bezpłatnie, a także odnoszą się do dobrowolnych informacji przekazywanych konsumentom. Jednocześnie FSA określiła konkretne wymogi w zakresie dostarczania ww. informacji zarówno dla żywności pakowanej jak i niepakowanej, a także żywności paczkowanej przeznaczonej do sprzedaży bezpośredniej. Wytyczne nie obejmują jednak wszystkich zagadnień związanych z etykietowaniem, ponieważ nie uwzględniają przepisów dotyczących m.in. kraju pochodzenia, możliwości i warunków stosowania dodatków oraz szczególnych wymogów mających stosowanie np. w przypadku mięsa. 

Sankcje 

Niezastosowanie się do wytycznych może skutkować zawiadomieniem o konieczności dostosowania się do ich treści bądź wszczęciem postępowania karnego. Wskazówki zawarte w wytycznych skierowane są do m.in. producentów żywności i opakowań, dystrybutorów, importerów, hurtowników i sprzedawców detalistów, a także zakładów cateringowych. Pod pewnymi warunkami mogą mieć one również zastosowanie w przypadku podmiotów dostarczających żywność na wydarzenia charytatywne (np. ciasta). 

Więcej informacji znajdziesz pod adresem: 

https://www.food.gov.uk/business-guidance/food-allergen-labelling-and-information-requirements-technical-guidance-summary 

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.