Etykietowanie alergenów w żywności - nowe wytyczne FSA
Kategoria: Prawo Żywnościowe
13.09.2023
Ogólny kontekst
Agencja ds. Standardów Żywności (Food Standard Agency) wydała nowe wytyczne ws. etykietowania alergenów w żywności i wytycznych technicznych dotyczących wymagań informacyjnych (ang. Food allergen labelling and information requirements technical guidance). Opracowanie wytycznych stanowi efekt prowadzonych na przestrzeni marca i maja 2023 r. konsultacji. Wytyczne zostały dostosowane do nowej sytuacji prawnej związanej z wystąpieniem Zjednoczonego Królestwa z Unii Europejskiej.
Treść wytycznych
Celem wytycznych jest określenie najlepszych praktyk w zakresie realizacji przepisów rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Zgodnie z ich treścią, przedsiębiorstwa spożywcze zostały zobowiązane do zagwarantowania, że wszystkie obowiązkowe informacje dotyczące alergenów w żywności są dokładne i łatwo dostępne dla konsumenta. Wytyczne mają zastosowanie do wszelkiej żywności, nie wyłączając żywności oferowanej bezpłatnie, a także odnoszą się do dobrowolnych informacji przekazywanych konsumentom. Jednocześnie FSA określiła konkretne wymogi w zakresie dostarczania ww. informacji zarówno dla żywności pakowanej jak i niepakowanej, a także żywności paczkowanej przeznaczonej do sprzedaży bezpośredniej. Wytyczne nie obejmują jednak wszystkich zagadnień związanych z etykietowaniem, ponieważ nie uwzględniają przepisów dotyczących m.in. kraju pochodzenia, możliwości i warunków stosowania dodatków oraz szczególnych wymogów mających stosowanie np. w przypadku mięsa.
Sankcje
Niezastosowanie się do wytycznych może skutkować zawiadomieniem o konieczności dostosowania się do ich treści bądź wszczęciem postępowania karnego. Wskazówki zawarte w wytycznych skierowane są do m.in. producentów żywności i opakowań, dystrybutorów, importerów, hurtowników i sprzedawców detalistów, a także zakładów cateringowych. Pod pewnymi warunkami mogą mieć one również zastosowanie w przypadku podmiotów dostarczających żywność na wydarzenia charytatywne (np. ciasta).
Więcej informacji znajdziesz pod adresem:
https://www.food.gov.uk/business-guidance/food-allergen-labelling-and-information-requirements-technical-guidance-summary
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Znakowanie żywności
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
11.09.2023
Na mocy rozporządzenia 2023/1627 udzielono zezwolenia na substancję bis(2-etyloheksylo)cykloheksano-1,4-dikarboksylan. Substancja ta będzie mogła być stosowana jako dodatek (plastyfikator) w polichlorku winylu (PVC)
Czytaj więcej
-
07.09.2023
Tekst jednolity uwzględnia m.in. zmiany wynikające z nowelizacji ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej, a także zmiany wynikające z przepisów ogłoszonych przed dniem 29 czerwca 2023 r.
Czytaj więcej
-
05.09.2023
Nowelizacja ustawy o zdrowiu publicznym będzie określać m.in. zasady ustalania i pobierania opłaty od napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących oraz sprzedaży i oznaczenia napojów z dodatkiem kofeiny lub tauryny w produkcie gotowym do spożycia
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki: