Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Status prawny owadów jako żywności - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Unia Europejska coraz bardziej otwiera swój rynek spożywczy dla owadów. Ponieważ owady nie są typowym elementem diety Europejczyków, ich wprowadzanie na rynek musi być procedowane w ramach regulacji dla tzw. „nowej żywności” (novel food) określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001. 

W ramach tej procedury, w styczniu br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał poztywną opinię w zakresie bezpieczeństwa spożycia suszonych larw chrząszcza mącznika młynarka (Tenebrio molitor) a w ślad za opinią EFSA, Komisja Europejska przygotowała założenia aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu mącznika młynarka. Następnie 3 maja br. unijny Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (sekcja Nowej Żywności i Bezpieczeństwa Toksykologicznego), złożony z przedstawicieli wszystkich krajów UE i Komisji Europejskiej, wydał pozytywną opinię w tym zakresie, co oznacza, że owad ten będzie dopuszczony do spożycia w całości jako przekąska lub składnik innych produktów spożywczych. Mącznik młynarek będzie więc niedługo zatwierdzonym w Unii „owadzim novel food”, choć na oficjane „zielone światło” należy jeszcze poczekać, do wydania odpowiedniego rozporządzenia Komisji.

W tym kontekście może niektórych zastanawiać, dlaczego dopiero teraz na poziomie unijnym toczy się postępowanie autoryzacyjne (i to dla jednego tylko rodzaju owada), podczas gdy w wielu państwach Unii Europejskiej już od dawna można było spotkać owady sprzedawane (lub podawane w restauracjach) z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi (np. we Francji). Pojawia się też pytanie, co z innymi niż mącznik młynarek rodzajami owadów, którymi cieszyli się dotąd konsumenci w niektórych krajach. Dokładny status prawny insektów jako żywności objaśniamy w poniższym artykule.   

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: STATUS PRAWNY OWADÓW JAKO ŻYWNOŚCI

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Agnieszka Szymecka-Wesołowska

Agnieszka Szymecka-Wesołowska

Wspólniczka i współzałożycielka Centrum Prawa Żywnościowego. Doktor nauk prawnych. Doradza przedsiębiorstwom branży spożywczej we wszystkich aspektach prawa żywnościowego.

Członkini Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów oraz Włoskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego. Autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i za granicą, w tym ekspertyz badawczych dla Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Biura legislacyjnego Sejmu RP - z zakresu prawa i polityki rolno-żywnościowej. Ekspertka Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek, wiceprezes Europejskiego Instytutu Suplementów i Odżywek.

Redaktor naukowa i współautorka publikacji: „Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz” (wyd. 2013 Wolters Kluwer) i „Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne w oznakowaniu, prezentacji i reklamie żywności. Komentarz.” (wyd. 2015 Wolters Kluwer); „Znakowanie, prezentacja, reklama żywności.
Komentarz do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE) nr 1169/2011.” (wyd. 2018 Wolters Kluwer).

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn