Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Unia Europejska coraz bardziej otwiera swój rynek spożywczy dla owadów. Ponieważ owady nie są typowym elementem diety Europejczyków, ich wprowadzanie na rynek musi być procedowane w ramach regulacji dla tzw. „nowej żywności” (novel food) określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001.
W ramach tej procedury, w styczniu br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał poztywną opinię w zakresie bezpieczeństwa spożycia suszonych larw chrząszcza mącznika młynarka (Tenebrio molitor) a w ślad za opinią EFSA, Komisja Europejska przygotowała założenia aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu mącznika młynarka. Następnie 3 maja br. unijny Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (sekcja Nowej Żywności i Bezpieczeństwa Toksykologicznego), złożony z przedstawicieli wszystkich krajów UE i Komisji Europejskiej, wydał pozytywną opinię w tym zakresie, co oznacza, że owad ten będzie dopuszczony do spożycia w całości jako przekąska lub składnik innych produktów spożywczych. Mącznik młynarek będzie więc niedługo zatwierdzonym w Unii „owadzim novel food”, choć na oficjane „zielone światło” należy jeszcze poczekać, do wydania odpowiedniego rozporządzenia Komisji.
W tym kontekście może niektórych zastanawiać, dlaczego dopiero teraz na poziomie unijnym toczy się postępowanie autoryzacyjne (i to dla jednego tylko rodzaju owada), podczas gdy w wielu państwach Unii Europejskiej już od dawna można było spotkać owady sprzedawane (lub podawane w restauracjach) z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi (np. we Francji). Pojawia się też pytanie, co z innymi niż mącznik młynarek rodzajami owadów, którymi cieszyli się dotąd konsumenci w niektórych krajach. Dokładny status prawny insektów jako żywności objaśniamy w poniższym artykule.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: STATUS PRAWNY OWADÓW JAKO ŻYWNOŚCI
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
Komitet ds.Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (sekcja Nowej Żywności i Bezpieczeństwa Toksykologicznego), złożony z przedstawicieli wszystkich krajów UE, 3 maja wydał pozytywną opinię w sprawie projektu aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu mącznika żółtego jako nowej żywności.
Wydanie w 2013 roku pionierskiej publikacji Organizacji Wyżywienia i rolnictwa (FAO) „Owady jadalne – perspektywy na przyszłość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego” wywołało znaczne zainteresowanie hodowlą owadów.
Przedsiębiorcy planujący wprowadzić żywność do obrotu stają przed wieloma pytaniami. Wątpliwości budzi m.in. ustalenie momentu wprowadzenia do obrotu, rodzaje zgłoszeń, które są niezbędne przed rozpoczęciem działalności, a także co jest nową żywnością, która co do zasady nie powinna znajdować się w obrocie.
Polecane produkty
Centrum Prawa Żywnościowego
Centrum Prawa Żywnościowego
Centrum Prawa Żywnościowego
Strefa Managera to unikalne narzędzia wiedzy przyczyniające się do zwiększania efektywności decyzji managerskich, ale również służące do zaangażowania pracowników poprzez rónorodne formy informacji. Specjaliści FoodFakty samodzielnie i we wpółpracy z ekspertami Partnerów projektu sukcesywnie rozwijają ofertę strefy.
To comiesięczna analiza wszystkich przypadków produktów niebezpiecznych zgłoszonych do systemu RASFF, przegląd analiz ryzyka EFSA, zestawienie nowych limitów prawnych pozostałości w żywności EU-LEX, podsumowanie nowych przypadków zafałszowań, najciekawsze case study.
Miesięczne raporty FoodFakty LEX SCAN dostępne w formie inteligentnych plików Excel - zmiany krajowych i unijnych aktów prawnych.