Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

„Owady jadalne a bezpieczeństwo żywności” – nowa publikacja FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wydanie w 2013 roku pionierskiej publikacji Organizacji Wyżywienia i rolnictwa (FAO) „Owady jadalne – perspektywy na przyszłość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego” wywołało znaczne zainteresowanie hodowlą owadów.

Podczas gdy owady były częścią normalnej diety wielu kultur w różnych regionach na przestrzeni wieków, praktyka ta nie jest szeroko rozpowszechniona w świecie zachodnim. Jednak wraz z rosnącymi obawami dotyczącymi wpływu produkcji żywności na środowisko, idea zrównoważonego rolnictwa zyskuje coraz większe poparcie. Notuje się wzrost zainteresowania wykorzystaniem owadów jako dodatkowego źródła pożywienia w żywności dla ludzi i paszy dla zwierząt, co wpływa na rozwój działalności badawczej, jak również możliwości biznesowych na całym świecie.

Do niedawna owady jadalne były zbierane głównie w środowisku naturalnym, ale hodowla owadów przeznaczonych do spożycia przez ludzi i zwierzęta jest obecnie coraz bardziej popularna. Ogólnie rzecz ujmując, owady jadalne są dobrym źródłem białka, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, choć profil odżywczy zależy od gatunku owada. To czyni je potencjalnym źródłem żywności dla zdrowej diety człowieka. Owady mogą być również odżywczym i zrównoważonym źródłem paszy dla zwierząt. 

Jednak korzyści z tego nowego źródła żywności muszą być rozważone w kontekście wszystkich możliwych wyzwań, w tym problemów z bezpieczeństwem żywności, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. 

Nowa publikacja FAO pod tytułem „Owady jadalne z perspektywy bezpieczeństwa żywności - wyzwania i szanse dla sektora” opisuje wybrane zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności, które powinny być brane pod uwagę, w tym czynniki biologiczne (bakteryjne, wirusowe, grzybicze, pasożytnicze), jak również zanieczyszczenia chemiczne (np. pestycydy, metale ciężkie). 
Innym zagrożeniem są alergie. Owady i skorupiaki (np. krewetki) należą do rodziny stawonogów. Reakcje alergiczne na skorupiaki są dobrze znane, jednak potencjalne ryzyko alergii związane ze spożywaniem jadalnych owadów wymaga dalszych badań.

W tegorocznej publikacji omówiono również inne wyzwania stojące przed tym rozwijającym się sektorem. Obejmują one ogólny brak krajowych przepisów dotyczących owadów, brak wymagań regulujących produkcję i handel owadami jako żywnością i paszą, kwestie związane ze zwiększeniem produkcji owadów oraz negatywnym nastawieniem i uprzedzeniami niektórych konsumentów.

 

Źródło: IJHARS

Autor:IJHARS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Eko Inspekcje Państwowe Nowości rynkowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.