Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jedz sezonowo i lokalne - EUFIC wprowadza pierwszą w Europie interaktywną mapę owoców i warzyw

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) uruchomiła pierwszą w Europie interaktywną mapę sezonowości owoców i warzyw w całej Europie. W kontekście Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw 2021, ogłoszonego przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), nowa mapa zawiera dokładne i oparte na nauce informacje, które pomogą konsumentom w dokonywaniu zdrowych i bardziej zrównoważonych wyborów.

Narzędzie łączy dane z uznanych źródeł krajowych i obejmuje ponad 200 sezonowych owoców i warzyw, 24 kraje i sześć europejskich regionów klimatycznych. Narzędzie dostępne jest w języku angielskim, będzie dostępne również w języku francuskim, niemieckim, włoskim i hiszpańskim. Użytkownicy mogą filtrować według kraju, pory roku i miesiąca, identyfikując zrównoważone opcje żywności. Dzięki prostemu interfejsowi i dużej różnorodności zawartej w niej żywności mapa EUFIC ma na celu podniesienie świadomości na temat wartości odżywczych i zdrowotnych spożywania owoców i warzyw.

>>Sprawdź jak działa narzędzie<<

„W Europie jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że przez cały rok mamy do dyspozycji bardzo duży wybór żywności, co często oddala nas od pochodzenia produktu. Jesteśmy dumni, że możemy uruchomić tę innowacyjną mapę promującą lokalne i sezonowe spożycie owoców i warzyw, pomagającą ludziom w zróżnicowanej, zbilansowanej, zdrowej i zrównoważonej diecie '' - powiedziała Laura Fernández Celemín, dyrektor generalna EUFIC.

Owoce i warzywa są niezbędnymi składnikami diety w różnych kulturach, a minimalna ilość 400 g dziennie lub pięć porcji owoców i warzyw jest korzystna dla zdrowia.

Konsumenci poszukujący zrównoważonych rozwiązań

Najnowsze badania przeprowadzone przez Europejską Organizację Konsumentów (BEUC) wykazały, że 2/3 konsumentów jest otwartych na zmianę nawyków żywieniowych ze względów środowiskowych, a wielu jest skłonnych marnować mniej żywności w domu, kupować więcej sezonowych owoców i warzyw oraz jeść więcej żywności na bazie roślin. Jednak dwie główne przeszkody, na jakie napotykają ludzie, to brak informacji i trudność w zidentyfikowaniu zrównoważonych opcji żywnościowych.

Innowacyjne narzędzie EUFIC pomaga konsumentom wypełnić te luki informacyjne, zapewniając im źródło i dostęp do znalezienia wiarygodnych informacji na temat sezonowego i lokalnego jedzenia, które mogą służyć zarówno jako przewodnik po zróżnicowaniu owoców i warzyw w ciągu roku, jak i pozwalają ludziom wypróbować nowe przepisy ze zrównoważonymi alternatywami.

Sezonowa i lokalna żywność jest lepsza dla zdrowia i środowiska

Spożywanie sezonowych i lokalnych owoców i warzyw jest korzystne zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska. Lokalne jedzenie jest świeższe i bardziej pożywne, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że większość witamin i minerałów zawartych w owocach i warzywach jest zwykle tracona w ciągu 24 godzin po zbiorze. Ponadto wiele badań ujawniło, że drastycznie zmniejsza emisje gazów cieplarnianych (GHG) związaną z łańcuchem dostaw. Owoce i warzywa o najniższej emisji gazów cieplarnianych to te uprawiane na wolnym powietrzu w trakcie ich naturalnego sezonu bez znacznego zużycia dodatkowej energii i konsumowane w tym samym kraju, co kraj pochodzenia.

Jednak wybór lokalnie produkowanych i sezonowych owoców i warzyw to tylko jeden z aspektów bardziej zrównoważonego odżywiania. Równie ważne jest zwiększenie w diecie żywności pochodzenia roślinnego, takiego jak owoce i warzywa, ograniczenie żywności pochodzenia zwierzęcego, takiego jak wołowina i nabiał, oraz zminimalizowanie marnotrawstwa żywności.

Ogólnie rzecz biorąc, owoce i warzywa mają niższe emisje gazów cieplarnianych w porównaniu z produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak wołowina i nabiał, w rzeczywistości nawet 10-50 razy niższe.

Poznaj sezonowe owoce i warzywa w Europie

Kiedy sezon na owoce i warzywa w Europie? EUFIC stworzył pionierskie narzędzie do odkrywania i stosowania bardziej zrównoważonej diety.

Na mapie zobaczysz sześć regionów klimatycznych Europy. Każdy region klimatyczny przedstawia średnie warunki pogodowe na tym obszarze w długim okresie. Ponieważ różne rodzaje owoców i warzyw rosną lepiej w różnych klimatach, zobaczysz, że niektóre owoce i warzywa są w sezonie w niektórych krajach, podczas gdy w innych nie.

Źródło: https://www.eufic.org/en/newsroom/article/eating-seasonal-and-local-eufic-launches-1st-ever-europe-wide-interactive-fruit-and-vegetables-map

 

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Owoce i warzywa

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.