Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) uruchomiła pierwszą w Europie interaktywną mapę sezonowości owoców i warzyw w całej Europie. W kontekście Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw 2021, ogłoszonego przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), nowa mapa zawiera dokładne i oparte na nauce informacje, które pomogą konsumentom w dokonywaniu zdrowych i bardziej zrównoważonych wyborów.
Narzędzie łączy dane z uznanych źródeł krajowych i obejmuje ponad 200 sezonowych owoców i warzyw, 24 kraje i sześć europejskich regionów klimatycznych. Narzędzie dostępne jest w języku angielskim, będzie dostępne również w języku francuskim, niemieckim, włoskim i hiszpańskim. Użytkownicy mogą filtrować według kraju, pory roku i miesiąca, identyfikując zrównoważone opcje żywności. Dzięki prostemu interfejsowi i dużej różnorodności zawartej w niej żywności mapa EUFIC ma na celu podniesienie świadomości na temat wartości odżywczych i zdrowotnych spożywania owoców i warzyw.
>>Sprawdź jak działa narzędzie<<
„W Europie jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że przez cały rok mamy do dyspozycji bardzo duży wybór żywności, co często oddala nas od pochodzenia produktu. Jesteśmy dumni, że możemy uruchomić tę innowacyjną mapę promującą lokalne i sezonowe spożycie owoców i warzyw, pomagającą ludziom w zróżnicowanej, zbilansowanej, zdrowej i zrównoważonej diecie '' - powiedziała Laura Fernández Celemín, dyrektor generalna EUFIC.
Owoce i warzywa są niezbędnymi składnikami diety w różnych kulturach, a minimalna ilość 400 g dziennie lub pięć porcji owoców i warzyw jest korzystna dla zdrowia.
Konsumenci poszukujący zrównoważonych rozwiązań
Najnowsze badania przeprowadzone przez Europejską Organizację Konsumentów (BEUC) wykazały, że 2/3 konsumentów jest otwartych na zmianę nawyków żywieniowych ze względów środowiskowych, a wielu jest skłonnych marnować mniej żywności w domu, kupować więcej sezonowych owoców i warzyw oraz jeść więcej żywności na bazie roślin. Jednak dwie główne przeszkody, na jakie napotykają ludzie, to brak informacji i trudność w zidentyfikowaniu zrównoważonych opcji żywnościowych.
Innowacyjne narzędzie EUFIC pomaga konsumentom wypełnić te luki informacyjne, zapewniając im źródło i dostęp do znalezienia wiarygodnych informacji na temat sezonowego i lokalnego jedzenia, które mogą służyć zarówno jako przewodnik po zróżnicowaniu owoców i warzyw w ciągu roku, jak i pozwalają ludziom wypróbować nowe przepisy ze zrównoważonymi alternatywami.
Sezonowa i lokalna żywność jest lepsza dla zdrowia i środowiska
Spożywanie sezonowych i lokalnych owoców i warzyw jest korzystne zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska. Lokalne jedzenie jest świeższe i bardziej pożywne, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że większość witamin i minerałów zawartych w owocach i warzywach jest zwykle tracona w ciągu 24 godzin po zbiorze. Ponadto wiele badań ujawniło, że drastycznie zmniejsza emisje gazów cieplarnianych (GHG) związaną z łańcuchem dostaw. Owoce i warzywa o najniższej emisji gazów cieplarnianych to te uprawiane na wolnym powietrzu w trakcie ich naturalnego sezonu bez znacznego zużycia dodatkowej energii i konsumowane w tym samym kraju, co kraj pochodzenia.
Jednak wybór lokalnie produkowanych i sezonowych owoców i warzyw to tylko jeden z aspektów bardziej zrównoważonego odżywiania. Równie ważne jest zwiększenie w diecie żywności pochodzenia roślinnego, takiego jak owoce i warzywa, ograniczenie żywności pochodzenia zwierzęcego, takiego jak wołowina i nabiał, oraz zminimalizowanie marnotrawstwa żywności.
Ogólnie rzecz biorąc, owoce i warzywa mają niższe emisje gazów cieplarnianych w porównaniu z produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak wołowina i nabiał, w rzeczywistości nawet 10-50 razy niższe.
Poznaj sezonowe owoce i warzywa w Europie
Kiedy sezon na owoce i warzywa w Europie? EUFIC stworzył pionierskie narzędzie do odkrywania i stosowania bardziej zrównoważonej diety.
Na mapie zobaczysz sześć regionów klimatycznych Europy. Każdy region klimatyczny przedstawia średnie warunki pogodowe na tym obszarze w długim okresie. Ponieważ różne rodzaje owoców i warzyw rosną lepiej w różnych klimatach, zobaczysz, że niektóre owoce i warzywa są w sezonie w niektórych krajach, podczas gdy w innych nie.
Przeczytaj także
Masz innowacyjny pomysł, który chcesz przekształcić w biznes? Może szukasz współzałożyciela dla swojego startupu, albo masz już prototyp i chciałbyś uzyskać wsparcie w testach i zdobyć granty czy dofinansowanie? EIT Food rozpoczęło właśnie rekrutację innowatorów i startupów z sektora rolno-spożywczego do swoich programów wsparcia: JUMPSTARTER, TeamUp i Test Farms.
Jajka przeznaczone do utylizacji mogą służyć jako baza niedrogiej powłoki do ochrony utraty świeżości owoców i warzyw, twierdzą naukowcy z Rice University.
Po warzywa i owoce sięgamy coraz bardziej świadomie. Moda na zdrowe odżywianie sprawia, że częściej szukamy też informacji o ich właściwościach odżywczych.