Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komitet ds.Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (sekcja Nowej Żywności i Bezpieczeństwa Toksykologicznego), złożony z przedstawicieli wszystkich krajów UE, 3 maja wydał pozytywną opinię w sprawie projektu aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu mącznika żółtego jako nowej żywności.
Termin mącznik żółty odnosi się do larw chrząszcza Tenebrio molitor.
Nowa żywność jest przeznaczona do stosowania jako całe suszone owady, w postaci przekąsek lub jako składnik żywności, w szeregu produktów spożywczych.
Komisja Europejska pozytywnie zaopiniowała projekt aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu suszu mącznika żółtego jako nowej żywności.
Po naukowej ocenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest to pierwsze zezwolenie na wprowadzenie owadów jako nowej żywności do obrotu w UE.
Państwa członkowskie dały zielone światło dla Komisji, aby zezwoliła podmiotowi działającemu na rynku spożywczym, który wystąpił o to zezwolenie, na wprowadzenie produktu na rynek UE.
Nowe rozporządzenie w sprawie żywności
Rozporządzenie w sprawie nowej żywności pomaga przedsiębiorstwom spożywczym wprowadzać „innowacyjną żywność” na rynek UE, gwarantując jednocześnie ich bezpieczeństwo. Rozporządzenie dotyczy każdej żywności takiej jak owady, algi, nowe białka roślinne lub tradycyjna żywność z krajów trzecich, która nie była spożywana w UE w znacznym stopniu przed 15 maja 1997 r.
„Zasady leżące u podstaw rozporządzenia w sprawie nowej żywności są takie, że nowa żywność musi być bezpieczna dla konsumentów i odpowiednio oznakowana, aby ich nie wprowadzać w błąd, a jeśli nowa żywność ma zastąpić inną żywność, nie może różnić się w taki sposób, aby konsumpcja nowej żywności byłaby niekorzystna pod względem odżywczym dla konsumenta ”- zauważa Komisja.
Obecnie owady jako żywność stanowią bardzo małą niszę rynkową w UE.
Zalety
„Korzyści dla środowiska płynące z hodowli owadów na żywność są oparte na wysokiej wydajności konwersji paszy owadów, mniejszej emisji gazów cieplarnianych, mniejszym zużyciu wody i gruntów ornych oraz zastosowaniu biokonwersji opartej na owadach jako rynkowego rozwiązania ograniczającego marnotrawstwo żywności. ”
Opinia FAO
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) owady jako żywność „pojawiają się jako szczególnie istotny problem w XXI wieku ze względu na rosnące koszty białka zwierzęcego, brak bezpieczeństwa żywnościowego, presję środowiskową, wzrost populacji i rosnące zapotrzebowanie na białko wśród klas średnich ”.
„Należy znaleźć rozwiązania alternatywne dla konwencjonalnego inwentarza żywego. Dlatego też spożycie owadów pozytywnie wpływa na środowisko, zdrowie i źródła utrzymania ”- stwierdziła Komisja.
FAO wskazuje również, że owady są pełnowartościowym i zdrowym źródłem pożywienia o wysokiej zawartości tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów. Dlatego są alternatywnym źródłem białka, ułatwiającym przejście na zdrową i zrównoważoną dietę.
W ramach programu „Horyzont Europa”, który jest programem finansowania badań i innowacji, białka pochodzenia owadów są uważane za jeden z kluczowych obszarów badań.
Źródła:
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6343
https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/authorisations/approval-first-insect-novel-food_en
Przeczytaj także
Wydanie w 2013 roku pionierskiej publikacji Organizacji Wyżywienia i rolnictwa (FAO) „Owady jadalne – perspektywy na przyszłość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego” wywołało znaczne zainteresowanie hodowlą owadów.
Niedawno wydana seria opinii naukowych EFSA dotyczących zastosowań nowej żywności obejmuje pierwszą zakończoną ocenę proponowanego produktu spożywczego pochodzącego z owadów. Oceny bezpieczeństwa EFSA są niezbędnym krokiem w procesie regulacji nowej żywności, ponieważ porady naukowe EFSA wspierają unijnych i krajowych decydentów, którzy dopuszczają produkty tego typu na rynek europejski.
Owady przeznaczone do spożycia przez ludzi pochodzące z Tajlandii mogą wprowadzane do Unii Europejskiej na mocy rozporządzenia 2020/1572.