Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja Europejska po raz pierwszy zatwierdza owady jako nową żywność

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Komitet ds.Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (sekcja Nowej Żywności i Bezpieczeństwa Toksykologicznego), złożony z przedstawicieli wszystkich krajów UE, 3 maja wydał pozytywną opinię w sprawie projektu aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu mącznika żółtego jako nowej żywności.

Termin mącznik żółty odnosi się do larw chrząszcza Tenebrio molitor.

Nowa żywność jest przeznaczona do stosowania jako całe suszone owady, w postaci przekąsek lub jako składnik żywności, w szeregu produktów spożywczych.

Komisja Europejska pozytywnie zaopiniowała projekt aktu prawnego zezwalającego na wprowadzenie do obrotu suszu mącznika żółtego jako nowej żywności.

Po naukowej ocenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest to pierwsze zezwolenie na wprowadzenie owadów jako nowej żywności do obrotu w UE.

Państwa członkowskie dały zielone światło dla Komisji, aby zezwoliła podmiotowi działającemu na rynku spożywczym, który wystąpił o to zezwolenie, na wprowadzenie produktu na rynek UE. 

Nowe rozporządzenie w sprawie żywności

Rozporządzenie w sprawie nowej żywności pomaga przedsiębiorstwom spożywczym wprowadzać „innowacyjną żywność” na rynek UE, gwarantując jednocześnie ich bezpieczeństwo. Rozporządzenie dotyczy każdej żywności takiej jak owady, algi, nowe białka roślinne lub tradycyjna żywność z krajów trzecich, która nie była spożywana w UE w znacznym stopniu przed 15 maja 1997 r.

Zasady leżące u podstaw rozporządzenia w sprawie nowej żywności są takie, że nowa żywność musi być bezpieczna dla konsumentów i odpowiednio oznakowana, aby ich nie wprowadzać w błąd, a jeśli nowa żywność ma zastąpić inną żywność, nie może różnić się w taki sposób, aby konsumpcja nowej żywności byłaby niekorzystna pod względem odżywczym dla konsumenta ”- zauważa Komisja.

Obecnie owady jako żywność stanowią bardzo małą niszę rynkową w UE.

Zalety

„Korzyści dla środowiska płynące z hodowli owadów na żywność są oparte na wysokiej wydajności konwersji paszy owadów, mniejszej emisji gazów cieplarnianych, mniejszym zużyciu wody i gruntów ornych oraz zastosowaniu biokonwersji opartej na owadach jako rynkowego rozwiązania ograniczającego marnotrawstwo żywności. ”

Opinia FAO

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) owady jako żywność „pojawiają się jako szczególnie istotny problem w XXI wieku ze względu na rosnące koszty białka zwierzęcego, brak bezpieczeństwa żywnościowego, presję środowiskową, wzrost populacji i rosnące zapotrzebowanie na białko wśród klas średnich ”.

Należy znaleźć rozwiązania alternatywne dla konwencjonalnego inwentarza żywego. Dlatego też spożycie owadów pozytywnie wpływa na środowisko, zdrowie i źródła utrzymania ”- stwierdziła Komisja.

FAO wskazuje również, że owady są pełnowartościowym i zdrowym źródłem pożywienia o wysokiej zawartości tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów. Dlatego są alternatywnym źródłem białka, ułatwiającym przejście na zdrową i zrównoważoną dietę.

W ramach programu „Horyzont Europa”, który jest programem finansowania badań i innowacji, białka pochodzenia owadów są uważane za jeden z kluczowych obszarów badań.

 

Źródła:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6343

https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/authorisations/approval-first-insect-novel-food_en

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.