Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jadalne owady: nauka o ocenie nowej żywności

Kategoria: Składniki Żywności

Niedawno wydana seria opinii naukowych EFSA dotyczących zastosowań nowej żywności obejmuje pierwszą zakończoną ocenę proponowanego produktu spożywczego pochodzącego z owadów. Oceny bezpieczeństwa EFSA są niezbędnym krokiem w procesie regulacji nowej żywności, ponieważ porady naukowe EFSA wspierają unijnych i krajowych decydentów, którzy dopuszczają produkty tego typu na rynek europejski.

Od czasu wejścia w życie rozporządzenia w sprawie nowej żywności 1 stycznia 2018 r. EFSA otrzymał dużą liczbę wniosków, obejmujących szeroką gamę nowych i tradycyjnych źródeł żywności. Należą do nich produkty ziołowe pochodzące z roślin, żywność na bazie alg i obce owoce, a także szereg jadalnych odmian owadów.

Dr Helle Knutsen, biolog molekularny i toksykolog, która jest członkiem panelu ekspertów EFSA ds. żywienia oraz przewodniczącą grupy roboczej EFSA ds. nowej żywności, powiedziała:

Nowe zastosowania żywności są tak różnorodne, że potrzebujemy wielu rodzajów wiedzy naukowej, aby je ocenić: odżywianie, toksykologia, chemia i mikrobiologia, to tylko spośród wielu nauk zaangażowanych w ten proces. Odzwierciedla to skład grupy roboczej, a nasi naukowcy tworzą razem doświadczoną multidyscyplinarną grupę ”.

Jadalne owady

Ermolaos Ververis, chemik i naukowiec ds. żywności z EFSA, koordynował pierwszą przyjętą opinię na temat owadów jako nowej żywności. Powiedział:

Owady to złożone organizmy, co sprawia, że ​​określenie składu produktów spożywczych z nich pochodzących jest wyzwaniem. Zrozumienie ich mikrobiologii jest najważniejsze, biorąc pod uwagę również, że zjadany jest cały owad ”.

Różne produkty spożywcze pochodzące z owadów są często określane jako źródło białka w diecie.

Preparaty owadów mogą mieć wysoką zawartość białka, chociaż rzeczywiste poziomy białka mogą być przeszacowane, gdy obecna jest substancja chityna, główny składnik egzoszkieletu owadów. Co najważniejsze, wiele alergii pokarmowych jest powiązanych z białkami, więc oceniamy, czy spożycie owadów może wywołać jakiekolwiek reakcje alergiczne. Może to być spowodowane wrażliwością osobnika na białka owadów, reaktywnością krzyżową z innymi alergenami lub pozostałościami alergenów z paszy dla owadów, np. gluten.”

Jest to trudna praca, ponieważ jakość i dostępność danych jest różna, a wśród gatunków owadów panuje duża różnorodność”.

Istnieją dodatkowe pozanaukowe powody, dla których praca nad nową żywnością jest trudna.

Multum różnych zastosowań wiąże się ze znacznym nakładem pracy, a dotrzymanie terminu oceny jest czasami napięte, zwłaszcza jeśli we wnioskach brakuje istotnych danych naukowych” - powiedział Helle.

Jednak współpraca między ekspertami jest bardzo odkrywcza i stymulacyjna.  Satysfakcjonująca jest świadomość, że przyczyniamy się do zapewnienia bezpieczeństwa naszej żywności”.

Poza oceną zagrożeń naukowych

Nowość w stosowaniu owadów w żywności wywołała duże zainteresowanie opinii publicznej i mediów, dlatego oceny naukowe EFSA są niezbędne dla decydentów, którzy zdecydują, czy zezwolić na te produkty, zanim będą mogły zostać wprowadzone na rynek UE.

Giovanni Sogari, badacz społeczny i konsumencki na Uniwersytecie w Parmie, stwierdził:

Istnieją powody poznawcze wynikające z naszych doświadczeń społecznych i kulturowych, tak zwany „czynnik fuj”, który sprawia, że ​​myśl o jedzeniu owadów jest odstraszająca dla wielu Europejczyków. Wraz z upływem czasu i ekspozycją takie nastawienie może się zmienić ”.

Mario Mazzocchi, ekonomista i profesor na Uniwersytecie w Bolonii, powiedział:

Zastąpienie tradycyjnych źródeł białka zwierzęcego tymi, które wymagają mniej paszy, produkuje mniej odpadów i powoduje mniejszą emisję gazów cieplarnianych, przynosi wyraźne korzyści środowiskowe i ekonomiczne. Niższe koszty i ceny mogą zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe, a nowy popyt otworzy również możliwości gospodarcze, ale mogą one również wpłynąć na istniejące sektory ”.

Naukowcy EFSA będą w dalszym ciągu oceniać zastosowania nowej żywności ze swojej listy zadań do wykonania, a decydenci w Brukseli i stolicach krajów zadecydują, czy należy dopuścić je na europejskie talerze. Ostatecznie konsumenci mogą z pewnością będą mogli wybrać to, co chcą zjeść, wiedząc, że ich bezpieczeństwo zostało dokładnie sprawdzone.

Opinia naukowa na temat suszonych mączników (Tenebrio molitor) jako nowej żywności

 

https://www.efsa.europa.eu/en/news/edible-insects-science-novel-food-evaluations

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.