Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Owady pochodzące z Tajlandii mogą być wprowadzane do UE

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) z dnia 28 października 2020 r. zmieniającym rozporządzenie wykonawcze (UE) 2019/626 w odniesieniu do wykazów państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do Unii Europejskiej produktów mlecznych i owadów zezwolono na wprowadzanie na teren Unii Europejskiej owadów przeznaczonych do spożycia przez ludzi pochodzących z Tajlandii. 

Zgodnie z art. 20 niniejszego rozporządzenia „Przesyłki owadów przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopusz­czone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy takie środki spożywcze pochodzą i są wysyłane z państwa trzeciego lub jego regionu wymienionych w załączniku IIIa do niniejszego rozporządze­nia”. 

Dotychczas takie uprawnienie przysługiwało tylko trzem krajom tj. Kanadzie, Szwajcarii oraz Korei Południowej. Od 31 października 2020 r. do tego grona włączona została także Tajlandia. 

Artykuł na temat owadów jako nowej żywności w UE już niebawem w Strefie Managera.

Pełen tekst rozporządzenia 2020/1572 zezwalającego na przywóz owadów z Tajlandii dostępny jest tutaj:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2020.359.01.0005.01.POL&toc=OJ:L:2020:359:TOC 

Natomiast pełen tekst zmienionego rozporządzenia 2019/626 zawierającego pełną listę krajów oraz pozostałe przepisy znajdziesz pod adresem:

 https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R0626&from=DA 

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn