Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Owady jadalne mają „zielone światło” jako „nowa żywność” w Unii Europejskiej

Kategoria: Składniki Żywności

Zezwolenie na sprzedaż owadów jadalnych w całej UE jako „nowej żywności” będzie dozwolone już jesienią, otwierając możliwości masowej produkcji szeregu potraw z owadów, które po raz pierwszy zostaną sprzedane w całej Europie. Jest to długo oczekiwany, przełomowy moment w europejskiej gastronomii dla burgerów z dżdżownic, aperitifów z szarańczy i granoli z krykieta.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ciągu najbliższych tygodni ma zatwierdzić owady jadalne jako „nową żywność”, bezpieczną do spożycia przez ludzi. Ta autoryzacja będzie przełomem dla sektora, który oczekuje jej z niecierpliwością. Do tej pory, sytuacja prawna produktów tego typu była nieco skomplikowana. Produkty spożywcze zawierające białko owadów i robaków są obecnie dostępne legalnie tylko w niektórych krajach UE, a w wielu innych podpadają pod tzw. szarą strefę przepisów.

Potencjał owadów i dostępność na dzień dzisiejszy

Owady jako żywność mają bardzo duży potencjał, np. jako żywność wysokobiałkowa. Wachlarz możliwości wykorzystania owadów w żywności rozpościera się od całych owadów jako aperitif lub jako przekąski z przetworzonych owadów, przez wykorzystanie ich w daniach mącznych z makaronem lub w burgerach z owadów. To tylko przykłady, ale możliwości może być bardzo wiele.

Owady przeznaczone do spożycia są jednym z największych wyzwań, przed którymi stoimy obecnie na naszej planecie. Szczególnie w kontekście ograniczonych zasobów, właśnie produkcja owadów nie jest zbyt wymagająca. Jest to bardzo obiecujące i perspektywiczne rozwiązanie.

Obecnie owady w UE nie są jeszcze dopuszczone jako żywność. Jednak w Zjednoczonym Królestwie, Holandii, Belgii, Danii i Finlandii przyjęto liberalne podejście do prawa UE z 1997 r., które wymaga, aby żywność nie spożywana przed tym rokiem uzyskała zezwolenie jako „nowa żywność”.

Krajowe organy regulacyjne wyżej wymienionych krajów uznały, że prawo UE nie dotyczy zwierząt wykorzystywanych jako żywność. W rezultacie wiele produktów na bazie owadów można znaleźć w supermarketach w Wielkiej Brytanii, Holandii, Belgii i Finlandii. Każdego roku produkuje się około 500 ton żywności na bazie owadów do spożycia przez ludzi.

Gdzie są zakazane i okres przejściowy w UE

Owady jako żywność są zakazane między innymi we Francji, Włoszech i Hiszpanii. W 2018 r. nowe prawo UE dążyło do pewnej jasności. Zastrzeżono w nim, że potrawy na bazie owadów będą również wymagały zezwolenia jako „nowa żywność”.

Ustanowiono okres przejściowy, aby umożliwić przedsiębiorstwom produkującym żywność z owadów działanie, dopóki prawodawca nie otrzyma oceny bezpieczeństwa wykorzystywanych jako żywność gatunków i nastąpi ostateczne zatwierdzenie przez instytucje UE.

Już teraz firmy takie jak: Protifarm w Holandii, Micronutris we Francji, Essento w Szwajcarii i Entogourmet w Hiszpanii przygotowują się do zwiększenia działalności w tym sektorze.

 

Źródło: https://www.theguardian.com/environment/2020/apr/03/insects-likely-approved-human-consumption-by-eu

 

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.