Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkty spożywcze na bazie owadów – projekt popularyzacyjny

Kategoria: Składniki Żywności

Popyt na żywność na bazie owadów

W czasach rosnącej populacji i malejących zasobów, szczególnie na bardzo gęsto zaludnionym obszarze, takim jak Europa Północno-Zachodnia, potrzebne są zrównoważone alternatywy dla zasobów żywności, którą mogą być owady. W ramach Interreg Europa Północno-Zachodnia konsorcjum ValuSect dąży do zacieśnienia współpracy ponadnarodowej i wykorzystania badań nad owadami jako zasobami do opracowywania (pół) gotowych produktów spożywczych.

Napędzany głównie popytem ze strony migrujących społeczności lub rozwojem rynków niszowych handel owadami jako żywnością w krajach zachodnich jest ograniczony.

Około 30% konsumentów w UE jest skłonnych jeść żywność na bazie owadów, praktykę znaną również jako entomofagia. ValuSect dąży do poprawy poziomu postrzegania takiej żywności przez poprawę jakości produkcji i przetwarzania owadów, w tym wpływu na środowisko. Przeprowadzone zostaną badania dotyczące emisji gazów cieplarnianych, wpływu substratu, bezpieczeństwa żywności i trwałości produktu spożywczego. W projekcie wykorzystane zostaną gatunki owadów, które są przedmiotem nowej żywności. Usprawnienie produkcji owadów, a także nastawienie konsumentów to sedno projektu, którego celem jest uczynienie owadów kluczową częścią jutrzejszej, bardziej zrównoważonej diety w Europie Północno-Zachodniej.

Działania na rzecz popularyzacji owadów w diecie

ValuSect , czyli Valuable Insects, to konsorcjum partnerów koordynowane przez Uniwersytet Thomasa Morea i wspierane dotacją w wysokości 2,08 mln EUR z programu INTERREG Europa Północno-Zachodnia.

Konsorcjum ValuSect zamierza poprawić zrównoważone techniki produkcji i przetwarzania produktów na bazie owadów i przekazać wiedzę przedsiębiorstwom rolno-spożywczym w Europie Północno-Zachodniej. Zainteresowane firmy mogą otrzymać kupon o wartości do 40 000 EUR na usługi świadczone przez partnerów projektu w celu opracowania produktów, przeprowadzenia paneli konsumenckich, optymalizacji warunków hodowli i poprawy przetwarzania owadów jako żywności.

Nie chodzi już o to, czy owady mogą być rozwiązaniem rosnącego zapotrzebowania na białko; teraz nacisk kładziony jest na poszukiwanie najlepszej strategii dla wzmocnienia tego rozwoju” mówi Sabine Van Miert, lider projektu z Thomas More University.

W projekcie wykorzystane zostaną gatunki, które już mają wniosek o zezwolenie na mocy unijnego rozporządzenia w sprawie nowej żywności. Poza partnerem wiodącym projekt składa się z 9 pełnoprawnych członków i 8 partnerów stowarzyszonych z 7 różnych krajów. Pełnymi członkami są Inagro vzw, Aberystwyth University, Zürcher Fachhochschule, Stichting Fontys, Innovatiesteunpunt, Teagasc, New Generation Nutrition Pro-Active, AliénorEU i BIC Innovation Limited. Projekt potrwa do czerwca 2023 r. Ulepszenie produkcji owadów, a także postawy konsumentów są istotą projektu, który dąży do tego, aby owady były istotną częścią zrównoważonej diety jutra w Europie Północno-Zachodniej.

 

Źródło: https://www.nweurope.eu/projects/project-search/valusect/news/valusect-a-project-to-strengthen-the-development-of-insect-based-food-products/

Wybierz temat: Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.