Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Popyt na żywność na bazie owadów
W czasach rosnącej populacji i malejących zasobów, szczególnie na bardzo gęsto zaludnionym obszarze, takim jak Europa Północno-Zachodnia, potrzebne są zrównoważone alternatywy dla zasobów żywności, którą mogą być owady. W ramach Interreg Europa Północno-Zachodnia konsorcjum ValuSect dąży do zacieśnienia współpracy ponadnarodowej i wykorzystania badań nad owadami jako zasobami do opracowywania (pół) gotowych produktów spożywczych.
Napędzany głównie popytem ze strony migrujących społeczności lub rozwojem rynków niszowych handel owadami jako żywnością w krajach zachodnich jest ograniczony.
Około 30% konsumentów w UE jest skłonnych jeść żywność na bazie owadów, praktykę znaną również jako entomofagia. ValuSect dąży do poprawy poziomu postrzegania takiej żywności przez poprawę jakości produkcji i przetwarzania owadów, w tym wpływu na środowisko. Przeprowadzone zostaną badania dotyczące emisji gazów cieplarnianych, wpływu substratu, bezpieczeństwa żywności i trwałości produktu spożywczego. W projekcie wykorzystane zostaną gatunki owadów, które są przedmiotem nowej żywności. Usprawnienie produkcji owadów, a także nastawienie konsumentów to sedno projektu, którego celem jest uczynienie owadów kluczową częścią jutrzejszej, bardziej zrównoważonej diety w Europie Północno-Zachodniej.
Działania na rzecz popularyzacji owadów w diecie
ValuSect , czyli Valuable Insects, to konsorcjum partnerów koordynowane przez Uniwersytet Thomasa Morea i wspierane dotacją w wysokości 2,08 mln EUR z programu INTERREG Europa Północno-Zachodnia.
Konsorcjum ValuSect zamierza poprawić zrównoważone techniki produkcji i przetwarzania produktów na bazie owadów i przekazać wiedzę przedsiębiorstwom rolno-spożywczym w Europie Północno-Zachodniej. Zainteresowane firmy mogą otrzymać kupon o wartości do 40 000 EUR na usługi świadczone przez partnerów projektu w celu opracowania produktów, przeprowadzenia paneli konsumenckich, optymalizacji warunków hodowli i poprawy przetwarzania owadów jako żywności.
„Nie chodzi już o to, czy owady mogą być rozwiązaniem rosnącego zapotrzebowania na białko; teraz nacisk kładziony jest na poszukiwanie najlepszej strategii dla wzmocnienia tego rozwoju” mówi Sabine Van Miert, lider projektu z Thomas More University.
W projekcie wykorzystane zostaną gatunki, które już mają wniosek o zezwolenie na mocy unijnego rozporządzenia w sprawie nowej żywności. Poza partnerem wiodącym projekt składa się z 9 pełnoprawnych członków i 8 partnerów stowarzyszonych z 7 różnych krajów. Pełnymi członkami są Inagro vzw, Aberystwyth University, Zürcher Fachhochschule, Stichting Fontys, Innovatiesteunpunt, Teagasc, New Generation Nutrition Pro-Active, AliénorEU i BIC Innovation Limited. Projekt potrwa do czerwca 2023 r. Ulepszenie produkcji owadów, a także postawy konsumentów są istotą projektu, który dąży do tego, aby owady były istotną częścią zrównoważonej diety jutra w Europie Północno-Zachodniej.
Przeczytaj także
W najbliższych tygodniach można się spodziewać, że EFSA podejmie decyzję o zatwierdzeniu owadów do spożycia przez ludzi i uzna produkty zawierające mięso owadów i robaków za bezpieczne do spożycia przez ludzi.
Od poniedziałku, 1 stycznia 2018 owady i ich części mogą być, o ile uzyskają uprzednio zgodę Komisji Europejskiej, wprowadzane na rynek jako "nowa żywność" - mówi Jowita Prokop, ekspert z Centrum Prawa Żywnościowego w Warszawie.
W niektórych częściach świata (Afryka, Azja, Ameryka Łacińska, Australia) spożywanie owadów to powszechna praktyka, a także część tradycyjnej kultury. Być może już niedługo pojawią się one również...