Obwieszczeniem Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 1 marca 2021 r. ogłoszono jednolity tekst ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Jest to jeden z najważniejszych aktów na gruncie krajowego prawodawstwa w zakresie prawa żywnościowego.
Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych reguluje szereg kluczowych kwestii związanych z działalnością Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Przepisy ustawy nie dotyczą:
- artykułów rolno-spożywczych wytwarzanych na własny użytek;
- materiału siewnego roślin rolniczych, ogrodniczych i zielarskich w rozumieniu przepisów o nasiennictwie;
- wymagań zdrowotnych, sanitarnych, weterynaryjnych i fitosanitarnych dotyczących artykułów rolno-spożywczych określonych w odrębnych przepisach;
- jakości handlowej owoców i warzyw w zakresie uregulowanym w przepisach Unii Europejskiej.
Przepisy ustawy definiują takie pojęcia jak np. artykuły rolno-spożywcze, jakość handlowa, partia produkcyjna, próbka czy producent. Dodatkowo regulacja ta także warunki wprowadzania produktu na rynek w zakresie jakości handlowej oraz wymogi jakie stawiane są wobec artykułów rolno-spożywczych, w tym także w odniesieniu do oznakowania.
Istotne znaczenie mają przepisy w zakresie kontroli prowadzonej przez Inspekcję. W szczególności, kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz warunków składowania i transportu tych artykułów ma na celu sprawdzenie, czy:
1) artykuły rolno-spożywcze spełniają wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta;
2) artykuły rolno-spożywcze są składowane lub transportowane w sposób zapewniający zachowanie ich właściwej jakości handlowej;
3) ilość i jakość składowanego artykułu rolno-spożywczego są zgodne z ustalonymi warunkami składowania.
Natomiast sama kontrola obejmuje co najmniej jedną z następujących czynności:
1) sprawdzenie dokumentów umożliwiających identyfikację artykułu rolno-spożywczego, atestów jakościowych, wyników badań laboratoryjnych oraz innych dokumentów świadczących o jego jakości handlowej;
2) sprawdzenie opakowania, oznakowania, prezentacji artykułu rolno-spożywczego oraz warunków jego przechowywania i transportu;
3) oględziny artykułu rolno-spożywczego;
4) pobranie próbek i wykonanie badań laboratoryjnych;
5) ustalenie klasy jakości artykułu rolno-spożywczego;
6) sprawdzanie sposobu produkcji artykułu rolno-spożywczego lub prawidłowości przebiegu procesu technologicznego.
Pełen tekst obwieszczenia wraz z jednolitym tekstem ustawy dostępny jest pod adresem:
https://dziennikustaw.gov.pl/D2021000063001.pdf