USA: żegnaj „GMO” - witaj „żywność bioinżynierii”
Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
21.02.2022
Od 1 stycznia 2022 w Stanach Zjednoczonych obowiązują nowe warunki znakowania produktów bioinżynierii dotyczące żywności oraz napojów. Produkty znakowane dotychczas jako GMO obecnie będą oznaczane przy pomocy określenia „bioinżynieryjne”. Należy przy tym podkreślić, że Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (United States Department of Agriculture - USDA) definiuje żywność bioinżynierii jako zawierającą wykrywalny materiał genetyczny, który został modyfikowany przy pomocy takich technik laboratoryjnych, jakie nie są możliwe do wytworzenia przy pomocy konwencjonalnych praktyk hodowlanych lub nie występują w naturze. Definicja ta obejmuje takie metody modyfikacji genetycznej jak np. bioinżynieria genetyczna oraz zmiana genomu.
Każdy produkt lub składnik produktu, który został wytworzony z wykorzystaniem bioinżynierii oraz ma zostać wprowadzony na rynek amerykański, będzie musiał zawierać stosowne oznaczenie wskazujące na jego modyfikowany genetycznie charakter. Do przestrzegania nowych przepisów zostały zobowiązane wszystkie podmioty tj. producenci, importerzy oraz sprzedawcy żywności modyfikowanej.
W celu poinformowania konsumentów o obecności modyfikacji genetycznych w produkcie, producenci będą mieli do wyboru 3 ścieżki komunikacji:
- wykorzystanie oficjalnego symbolu graficznego bioinżynierii w kolorze lub w wariancie czarnobiałym /widoczny poniżej/
- oświadczenia na opakowaniu takie jak np. „Zawiera składniki pochodzące z bioinżynierii genetycznej” lub „żywność bioinżynierii genetycznej”
- metody wykorzystujące nowoczesne technologie tak jak np. kod QR.
Źródło: https://www.ams.usda.gov/rules-regulations/be/symbols
Ponadto Agricultural Marketing Service (AMS) ogłosił listę trzynastu produktów, które posiadają modyfikowane genetycznie odmiany. Jednocześnie wskazano, że lista ma być corocznie aktualizowana. Obecnie zaliczono do niej takie rośliny jak:
- lucerna
- jabłka (odmiany Artic™)
- rzepak
- kukurydza
- bawełna
- bakłażan (odmiany BARI Bt Begun)
- papaja (odmiany odporne na wirusy)
- ananas (odmiany pink flesh)
- ziemniaki
- łosoś (AquAdvantage®)
- soja
- squash (znany również jako dynia piżmowa)
- burak cukrowy.
Więcej na temat standardów znakowania żywności bioinżynieryjnej dowiesz się z wytycznych „National Bioengineered Food Disclosure Standard” dostępnych pod adresem:
https://www.federalregister.gov/documents/2018/12/21/2018-27283/national-bioengineered-food-disclosure-standard
Wybierz obszar:
Certyfikacja
Nowości rynkowe
Prawo żywnościowe
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
04.02.2022
Trend „clean label” („czysta etykieta”) w znakowaniu żywności nie słabnie, choć coraz częściej zmienia swoje oblicze. W Unii Europejskiej rozpoczął się od eliminacji syntetycznych barwników (począwszy od tzw. barwników z Southampton) i dalej trwa, przyczyniając się do szukania alternatyw także dla innych kategorii dodatków do żywności (jak substancje zagęszczające, stabilizatory itp.).
Czytaj więcej
-
21.01.2022
Komisja Europejska zarejestrowała europejską inicjatywę obywatelską „»Green VAT« – unijny zielony VAT sprzyjający zrównoważonym i ekologicznym produktom i usługom”.
Czytaj więcej
-
19.01.2022
Rozporządzeniem 2022/63 Komisja wprowadziła zakaz stosowania dwutlenku tytanu w żywności. Wyjątkiem od tej zasady są jedynie pewne produkty lecznicze.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: