Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

USA: żegnaj „GMO” - witaj „żywność bioinżynierii”

Kategoria: Biznes , Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Od 1 stycznia 2022 w Stanach Zjednoczonych obowiązują nowe warunki znakowania produktów bioinżynierii dotyczące żywności oraz napojów. Produkty znakowane dotychczas jako GMO obecnie będą oznaczane przy pomocy określenia  „bioinżynieryjne”. Należy przy tym podkreślić, że Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (United States Department of Agriculture - USDA) definiuje żywność bioinżynierii jako zawierającą wykrywalny materiał genetyczny, który został modyfikowany przy pomocy takich technik laboratoryjnych, jakie nie są możliwe do wytworzenia przy pomocy konwencjonalnych praktyk hodowlanych lub nie występują w naturze. Definicja ta obejmuje takie metody modyfikacji genetycznej jak np. bioinżynieria genetyczna oraz zmiana genomu.

Każdy produkt lub składnik produktu, który został wytworzony z wykorzystaniem bioinżynierii oraz ma zostać wprowadzony na rynek amerykański, będzie musiał zawierać stosowne oznaczenie wskazujące na jego modyfikowany genetycznie charakter. Do przestrzegania nowych przepisów zostały zobowiązane wszystkie podmioty tj. producenci, importerzy oraz sprzedawcy żywności modyfikowanej. 

W celu poinformowania konsumentów o obecności modyfikacji genetycznych w produkcie, producenci będą mieli do wyboru 3 ścieżki komunikacji:

  • wykorzystanie oficjalnego symbolu graficznego bioinżynierii w kolorze lub w wariancie czarnobiałym /widoczny poniżej/
  • oświadczenia na opakowaniu takie jak np. „Zawiera składniki pochodzące z bioinżynierii genetycznej” lub „żywność bioinżynierii genetycznej”
  • metody wykorzystujące nowoczesne technologie tak jak np. kod QR.  

Źródło: https://www.ams.usda.gov/rules-regulations/be/symbols

Ponadto Agricultural Marketing Service (AMS) ogłosił listę trzynastu produktów, które posiadają modyfikowane genetycznie odmiany. Jednocześnie wskazano, że lista ma być corocznie aktualizowana. Obecnie zaliczono do niej takie rośliny jak:

  • lucerna
  • jabłka (odmiany Artic™)
  • rzepak
  • kukurydza
  • bawełna
  • bakłażan (odmiany BARI Bt Begun)
  • papaja (odmiany odporne na wirusy)
  • ananas (odmiany pink flesh)
  • ziemniaki
  • łosoś (AquAdvantage®)
  • soja
  • squash (znany również jako dynia piżmowa)
  • burak cukrowy. 

Więcej na temat standardów znakowania żywności bioinżynieryjnej dowiesz się z wytycznych „National Bioengineered Food Disclosure Standard” dostępnych pod adresem:

https://www.federalregister.gov/documents/2018/12/21/2018-27283/national-bioengineered-food-disclosure-standard 

  

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Certyfikacja Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.