Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

USA: żegnaj „GMO” - witaj „żywność bioinżynierii”

Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Od 1 stycznia 2022 w Stanach Zjednoczonych obowiązują nowe warunki znakowania produktów bioinżynierii dotyczące żywności oraz napojów. Produkty znakowane dotychczas jako GMO obecnie będą oznaczane przy pomocy określenia  „bioinżynieryjne”. Należy przy tym podkreślić, że Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (United States Department of Agriculture - USDA) definiuje żywność bioinżynierii jako zawierającą wykrywalny materiał genetyczny, który został modyfikowany przy pomocy takich technik laboratoryjnych, jakie nie są możliwe do wytworzenia przy pomocy konwencjonalnych praktyk hodowlanych lub nie występują w naturze. Definicja ta obejmuje takie metody modyfikacji genetycznej jak np. bioinżynieria genetyczna oraz zmiana genomu.

Każdy produkt lub składnik produktu, który został wytworzony z wykorzystaniem bioinżynierii oraz ma zostać wprowadzony na rynek amerykański, będzie musiał zawierać stosowne oznaczenie wskazujące na jego modyfikowany genetycznie charakter. Do przestrzegania nowych przepisów zostały zobowiązane wszystkie podmioty tj. producenci, importerzy oraz sprzedawcy żywności modyfikowanej. 

W celu poinformowania konsumentów o obecności modyfikacji genetycznych w produkcie, producenci będą mieli do wyboru 3 ścieżki komunikacji:

  • wykorzystanie oficjalnego symbolu graficznego bioinżynierii w kolorze lub w wariancie czarnobiałym /widoczny poniżej/
  • oświadczenia na opakowaniu takie jak np. „Zawiera składniki pochodzące z bioinżynierii genetycznej” lub „żywność bioinżynierii genetycznej”
  • metody wykorzystujące nowoczesne technologie tak jak np. kod QR.  

Źródło: https://www.ams.usda.gov/rules-regulations/be/symbols

Ponadto Agricultural Marketing Service (AMS) ogłosił listę trzynastu produktów, które posiadają modyfikowane genetycznie odmiany. Jednocześnie wskazano, że lista ma być corocznie aktualizowana. Obecnie zaliczono do niej takie rośliny jak:

  • lucerna
  • jabłka (odmiany Artic™)
  • rzepak
  • kukurydza
  • bawełna
  • bakłażan (odmiany BARI Bt Begun)
  • papaja (odmiany odporne na wirusy)
  • ananas (odmiany pink flesh)
  • ziemniaki
  • łosoś (AquAdvantage®)
  • soja
  • squash (znany również jako dynia piżmowa)
  • burak cukrowy. 

Więcej na temat standardów znakowania żywności bioinżynieryjnej dowiesz się z wytycznych „National Bioengineered Food Disclosure Standard” dostępnych pod adresem:

https://www.federalregister.gov/documents/2018/12/21/2018-27283/national-bioengineered-food-disclosure-standard 

  

Wybierz obszar: Certyfikacja Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.