Dioksyny i dioksynopodobne polichlorowane bifenyle (PCB) - zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
31.10.2022
Ogólny kontekst
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w roku 2018 ustalił tolerowane tygodniowe pobranie na poziomie 2 pg TEQ (równoważnik toksyczności)/kg masy ciała/tydzień dla sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB. Dostępne dane dotyczące chronicznego narażenia na powyższe substancje wskazują na znaczne przekroczenie tolerowanego tygodniowego pobrania we wszystkich grupach wiekowych populacji. W związku z wynikami badań przeprowadzonych przez EFSA, konieczna stała się ponowna ocena obecnych współczynników równoważnych toksyczności (TEF) WHO2005 w celu uwzględnienia nowych danych in vivo i in vitro, w szczególności dotyczących PCB-126. Przegląd ten ma zostać zakończony w 2023 r. Jednakże do czasu opublikowania wyników przeglądu, zdecydowano się na wydanie rozporządzenia Komisji (UE) 2022/2002 z dnia 21 października 2022 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i dioksynopodobnych PCB w niektórych środkach spożywczych.
Treść regulacji
Na mocy rozporządzenia 2022/2002 ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy w odniesieniu do dioksyn oraz sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB, dotyczące środków spożywczych nieobjętych jeszcze prawodawstwem Unii. Dotyczy to w szczególności takich produktów jak mięso i produkty mięsne z kóz, koni, królików, dzików, dzikiego ptactwa i jeleniowatych oraz wątroba kóz, koni i dzikiego ptactwa, a także rozszerzono istniejący najwyższy dopuszczalny poziom dotyczący jaj kurzych na wszystkie jaja drobiowe z wyjątkiem jaj gęsich oraz na mięso z odwłoka, a zwłaszcza kraba wełnistoszczypcego. Oprócz tego obniżono najwyższe dopuszczalne poziomy dioksyn oraz sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB w mleku i produktach mlecznych.
Okresy przejściowe
Stosowanie rozporządzenia 2022/2002 rozpocznie się od dnia 1 stycznia 2023 r. Natomiast zgodnie z art. 2 niniejszego rozporządzenia „Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2023 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.”.
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32022R2002
Wybierz obszar:
Alert NDP
Bezpieczeństwo żywności
Prawo żywnościowe
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
14.11.2022
Na podstawie przepisów ustawy o wyrobach winiarskich wydano rozporządzenie ws. szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzajów tych napojów, ich dodatkowego znakowania oraz szczegółowych wymagań, które powinny spełniać te napoje
Czytaj więcej
-
02.11.2022
Obwieszczeniem Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 5 września 2022 r. ogłoszono jednolity tekst ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Czytaj więcej
-
19.10.2022
Rozporządzenie stanowi istotny krok w kierunku wprowadzenia założeń gospodarki o obiegu zamkniętym, której celem jest ograniczenie niekorzystnego wpływu zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: