Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dioksyny i dioksynopodobne polichlorowane bifenyle (PCB) - zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe , Składniki Żywności

Ogólny kontekst 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w roku 2018 ustalił tolerowane tygodniowe pobranie na poziomie 2 pg TEQ (równoważnik toksyczności)/kg masy ciała/tydzień dla sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB. Dostępne dane dotyczące chronicznego narażenia na powyższe substancje wskazują na znaczne przekroczenie tolerowanego tygodniowego pobrania we wszystkich grupach wiekowych populacji. W związku z wynikami badań przeprowadzonych przez EFSA, konieczna stała się ponowna ocena obecnych współczynników równoważnych toksyczności (TEF) WHO2005 w celu uwzględnienia nowych danych in vivoin vitro, w szczególności dotyczących PCB-126. Przegląd ten ma zostać zakończony w 2023 r. Jednakże do czasu opublikowania wyników przeglądu, zdecydowano się na wydanie rozporządzenia Komisji (UE) 2022/2002 z dnia 21 października 2022 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów dioksyn i dioksynopodobnych PCB w niektórych środkach spożywczych.

Treść regulacji 

Na mocy rozporządzenia 2022/2002 ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy w odniesieniu do dioksyn oraz sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB, dotyczące środków spożywczych nieobjętych jeszcze prawodawstwem Unii. Dotyczy to w szczególności takich produktów jak mięso i produkty mięsne z kóz, koni, królików, dzików, dzikiego ptactwa i jeleniowatych oraz wątroba kóz, koni i dzikiego ptactwa, a także rozszerzono istniejący najwyższy dopuszczalny poziom dotyczący jaj kurzych na wszystkie jaja drobiowe z wyjątkiem jaj gęsich oraz na mięso z odwłoka, a zwłaszcza kraba wełnistoszczypcego. Oprócz tego obniżono najwyższe dopuszczalne poziomy dioksyn oraz sumy dioksyn i dioksynopodobnych PCB w mleku i produktach mlecznych. 

Okresy przejściowe 

Stosowanie rozporządzenia 2022/2002 rozpocznie się od dnia 1 stycznia 2023 r. Natomiast zgodnie z art. 2 niniejszego rozporządzenia „Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2023 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.”. 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32022R2002 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alert NDP Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.