Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Produkcja fermentowanych napojów winiarskich oraz ich klasyfikacja i znakowanie - nowe przepisy

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna 

Na podstawie przepisów ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał rozporządzenie z dnia 27 września 2022 r. w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzajów tych napojów, ich dodatkowego znakowania oraz szczegółowych wymagań, które powinny spełniać te napoje. 

Przedmiot regulacji 

Rozporządzenie w sposób kompleksowy reguluje kwestie związane z produkcja  napojów winiarskich. Dotyczy to w szczególności takich obszarów jak:

1) szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich;

2) rodzaje fermentowanych napojów winiarskich;

3) szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, które powinny spełniać fermentowane napoje winiarskie;

4) dodatkowe określenia charakteryzujące dany fermentowany napój winiarski, które są stosowane albo mogą być stosowane w nazwie tego fermentowanego napoju winiarskiego.

Zakres i treść przepisów 

W rozporządzeniu ustanowiono szczegółowe wymogi dotyczące warunków produkcji różnych rodzajów napojów winiarskich. Przepisy obejmują m.in. wymogi dotyczące sporządzania nastawu na cydr z jabłek; z moszczu jabłkowego, soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego w przeliczeniu na sok odtworzony, którego udział nie może być mniejszy niż 60% objętościowych; nastawu cydr jakościowy; nastawu na perry z gruszek; nastawu na perry jakościowe z moszczu gruszkowego, którego udział nie może być mniejszy niż 90% objętościowych oraz nastawu na wino owocowe. Oprócz tego określono wymogi m.in. dla miodu pitnego, a także scharakteryzowano fermentowane napoje winiarskie, które zgodnie z § 11 ust. 1 niniejszego rozporządzenia muszą cechować się „całkowitą klarownością, brakiem opalizacji, zawiesin

i osadów, przy czym może wystąpić mało widoczny osad w postaci „dymku” nad dnem butelki, który po zawirowaniu zawartością tej butelki nie powoduje trwałej zmiany klarowności danego fermentowanego napoju winiarskiego.”. 

Załączniki 

Oprócz tego w załącznikach rozporządzenia ustanowiono:

-procesy produkcyjne, które mogą być stosowane przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich, wraz z ewentualnymi warunkami i ograniczeniami stosowania;

-substancje lub praktyki, które mogą być stosowane przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich. Jednocześnie w tabeli zawierającej niniejszy wykaz określono ewentualne dodatki do żywności, substancje pomocnicze w przetwórstwie oraz warunki i ograniczenia stosowania; 

-rodzaje owoców i roślin używanych do sporządzania nastawów na fermentowane napoje winiarskie oraz minimalne wartości w skali Brixa i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy, określone dla moszczu owocowego, moszczu winogronowego, soku owocowego, soku winogronowego, zagęszczonego soku owocowego lub zagęszczonego soku winogronowego, w przeliczeniu na sok odtworzony. 

Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:

https://dziennikustaw.gov.pl/D2022000211301.pdf 

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe Przemysł napojowy Znakowanie żywności

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.