Podstawa prawna
Na podstawie przepisów ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał rozporządzenie z dnia 27 września 2022 r. w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzajów tych napojów, ich dodatkowego znakowania oraz szczegółowych wymagań, które powinny spełniać te napoje.
Przedmiot regulacji
Rozporządzenie w sposób kompleksowy reguluje kwestie związane z produkcja napojów winiarskich. Dotyczy to w szczególności takich obszarów jak:
1) szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich;
2) rodzaje fermentowanych napojów winiarskich;
3) szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, które powinny spełniać fermentowane napoje winiarskie;
4) dodatkowe określenia charakteryzujące dany fermentowany napój winiarski, które są stosowane albo mogą być stosowane w nazwie tego fermentowanego napoju winiarskiego.
Zakres i treść przepisów
W rozporządzeniu ustanowiono szczegółowe wymogi dotyczące warunków produkcji różnych rodzajów napojów winiarskich. Przepisy obejmują m.in. wymogi dotyczące sporządzania nastawu na cydr z jabłek; z moszczu jabłkowego, soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego w przeliczeniu na sok odtworzony, którego udział nie może być mniejszy niż 60% objętościowych; nastawu cydr jakościowy; nastawu na perry z gruszek; nastawu na perry jakościowe z moszczu gruszkowego, którego udział nie może być mniejszy niż 90% objętościowych oraz nastawu na wino owocowe. Oprócz tego określono wymogi m.in. dla miodu pitnego, a także scharakteryzowano fermentowane napoje winiarskie, które zgodnie z § 11 ust. 1 niniejszego rozporządzenia muszą cechować się „całkowitą klarownością, brakiem opalizacji, zawiesin
i osadów, przy czym może wystąpić mało widoczny osad w postaci „dymku” nad dnem butelki, który po zawirowaniu zawartością tej butelki nie powoduje trwałej zmiany klarowności danego fermentowanego napoju winiarskiego.”.
Załączniki
Oprócz tego w załącznikach rozporządzenia ustanowiono:
-procesy produkcyjne, które mogą być stosowane przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich, wraz z ewentualnymi warunkami i ograniczeniami stosowania;
-substancje lub praktyki, które mogą być stosowane przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich. Jednocześnie w tabeli zawierającej niniejszy wykaz określono ewentualne dodatki do żywności, substancje pomocnicze w przetwórstwie oraz warunki i ograniczenia stosowania;
-rodzaje owoców i roślin używanych do sporządzania nastawów na fermentowane napoje winiarskie oraz minimalne wartości w skali Brixa i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy, określone dla moszczu owocowego, moszczu winogronowego, soku owocowego, soku winogronowego, zagęszczonego soku owocowego lub zagęszczonego soku winogronowego, w przeliczeniu na sok odtworzony.
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://dziennikustaw.gov.pl/D2022000211301.pdf