Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zasady produkcji ekologicznej - najczęściej zadawane pytania

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Komisja Europejska opracowała dokument stanowiący zbiór odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące produkcji i rolnictwa ekologicznego oraz stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007. Dokument nie stanowi źródła prawa i służy do celów wyłącznie informacyjnych, a zgodnie z deklaracją autorów, będzie cyklicznie uaktualniany i udostępniany pod poniższym adresem:

https://agriculture.ec.europa.eu/farming/organic-farming/organics-glance_pl 

Treść dokumentu

Dokument został podzielony na 5 głównych sekcji dotyczących takich zagadnień jak zakres przepisów, znakowanie, certyfikacja, zasady produkcji dla poszczególnych rodzajów produktów (np. żywność, pasza, wina) oraz środki przejściowe. Dokument stanowi zbiór odpowiedzi na bardzo konkretne i praktyczne pytania, wśród których znalazły się m.in. odpowiedzi dotyczące tego:

-czy suplementy diety mogą być ekologiczne?

-czy określenie „bio” może znajdować się na etykietach środków chemicznych?

-czy nawozy mogą być znakowane jako ekologiczne, zgodnie z przepisami rozporządzenia 2018/848?

-jak należy znakować miejsce pochodzenia produktu?

-czy na unijnych stronach internetowych dostępna jest baza danych lub katalog przedsiębiorstw produkujących certyfikowane produkty ekologiczne?

-do jakich rozmiarów można zmniejszyć logo produkcji ekologicznej?

-czy logo ekologiczne UE jest wymagane na opakowaniu i dowodzie dostawy otrzymanym od europejskiego dostawcy (B2B) surowca ekologicznego?

-czy produkty ekologiczne mogą być sprzedawane przez internet, a jeśli tak to w jaki sposób?

-czy możliwe jest wytwarzanie roślin ekologicznych lub roślinnych w pudełkach?

Lista najczęściej zadawanych pytań wraz z odpowiedziami jest dostępna pod adresem (wersja anglojęzyczna):

https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2023-11/organic-rules-faqs_en.pdf 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.