Ustanowiono nowe wykazy substancji dopuszczonych do stosowania w produkcji ekologicznej
Kategoria: Prawo Żywnościowe
19.07.2021
Wykaz został ustanowiony na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/1165 z dnia 15 lipca 2021 r. zezwalającego na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej oraz ustanawiające ich wykazy. Ustanowienie wykazu nastąpiło na mocy przepisu art. 24 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) 2018/848, w którym Komisja Europejska otrzymała kompetencje, aby „dopuścić niektóre produkty i substancje do stosowania w produkcji ekologicznej – i umieścić wszelkie takie dopuszczone produkty i substancje w ograniczonych wykazach (…)”.
Przepisy rozporządzenia 2021/1165 dotyczą takich kategorii produktów jak:
- substancje czynne w środkach ochrony roślin
- nawozy, środki poprawiające właściwości gleby i odżywki
- nieekologiczny materiał paszowy pochodzenia roślinnego, z alg, pochodzenia zwierzęcego lub z droższy lub materiał paszowy pochodzenia mikrobiologicznego lub mineralnego
- dodatki paszowe i substancje pomocnicze w przetwórstwie
- produkty służące do czyszczenia i dezynfekcji
- dodatki do żywności i substancje pomocnicze w przetwórstwie
- nieekologiczne składniki pochodzenia rolnego, które mają być stosowane w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej
- produkty i substancje stosowane w ekologicznej produkcji wina.
Określono także procedurę udzielania specjalnych zezwoleń na stosowanie produktów i substancji na niektórych obszarach państw trzecich. Jednakże najważniejszą częścią rozporządzenia 2021/1165 są jego załączniki, które stanowią listę substancji dopuszczonych do stosowania produkcji ekologicznej. Prawodawca unijny zdecydował się na określenie katalogu tych substancji dla następujących kategorii:
- substancje czynne zawarte w środkach ochrony roślin dopuszczone do stosowania w produkcji ekologicznej
- dopuszczone nawozy, środki poprawiające właściwości gleby i odżywki
- produkty i substancje dopuszczone do stosowania jako pasza lub w produkcji pasz
- dopuszczone produkty służące do czyszczenia i dezynfekcji
- produkty i substancje dopuszczone do stosowania w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej oraz drożdży wykorzystywanych jako żywność lub pasza
- produkty i substancje dopuszczone do stosowania w produkcji ekologicznej na niektórych obszarach państw trzecich.
Rozporządzenie 2021/1165 zacznie być stosowane od 1 stycznia 2022 r., czyli jednocześnie z rozporządzeniem 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów ekologicznych. Jedynie art. 5 ust. 1, 2 i 3 oraz art. 7 rozporządzenia 2021/1165 zaczną być stosowane później, tj. od dnia 1 stycznia 2024 r. Przepisy te dotyczą produktów służących do dezynfekcji oraz nieekologicznych składników pochodzenia rolnego, które mają być stosowane w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej.
Pełen tekst rozporządzenia 2021/1165 dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32021R1165&qid=1626432135768
Wybierz obszar:
Eko
Prawo żywnościowe
Autor: Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Przeczytaj także
-
01.07.2021
Trwają prace nad projektem nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym. Uchwalenie nowych regulacji jest efektem konieczności dostosowania polskich przepisów do zmian wynikających ze zmian w unijnym systemie urzędowych kontroli oraz przepisów dotyczących produkcji ekologicznej.
Czytaj więcej
-
31.05.2021
Od 1 stycznia 2022 r. zaczną być stosowane nowe warunki sprawdzania dokumentacji rozliczeniowej w produkcji ekologicznej. Dotyczy to w szczególności sprawdzania dokumentacji rozliczeniowej, w tym także grup podmiotów, oraz kontrolę identyfikowalności oraz kontrolę bilansowania masy.
Czytaj więcej
-
31.03.2021
Komisja Europejska opracowała Plan Rozwoju dla Rolnictwa Ekologicznego opierający się na 23 działaniach skupionych wokół 3 głównych osi. Głównym celem planu jest wsparcie rolnictwa ekologicznego oraz zwiększenie skali jego produkcji do 25% w stosunku do całej produkcji rolnej w Unii Europejskiej jeszcze przed 2030 r.
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: