Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ustanowiono nowe wykazy substancji dopuszczonych do stosowania w produkcji ekologicznej

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Wykaz został ustanowiony na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/1165 z dnia 15 lipca 2021 r. zezwalającego na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej oraz ustanawiające ich wykazy. Ustanowienie wykazu nastąpiło na mocy przepisu art. 24 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) 2018/848, w którym Komisja Europejska otrzymała kompetencje, aby „dopuścić niektóre produkty i substancje do stosowania w produkcji ekologicznej – i umieścić wszelkie takie dopuszczone produkty i substancje w ograniczonych wykazach (…)”. 

Przepisy rozporządzenia 2021/1165 dotyczą takich kategorii produktów jak:

  • substancje czynne w środkach ochrony roślin
  • nawozy, środki poprawiające właściwości gleby i odżywki
  • nieekologiczny materiał paszowy pochodzenia roślinnego, z alg, pochodzenia zwierzęcego lub z droższy lub materiał paszowy pochodzenia mikrobiologicznego lub mineralnego
  • dodatki paszowe i substancje pomocnicze w przetwórstwie 
  • produkty służące do czyszczenia i dezynfekcji 
  • dodatki do żywności i substancje pomocnicze w przetwórstwie 
  • nieekologiczne składniki pochodzenia rolnego, które mają być stosowane w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej
  • produkty i substancje stosowane w ekologicznej produkcji wina.

Określono także procedurę udzielania specjalnych zezwoleń na stosowanie produktów i substancji na niektórych obszarach państw trzecich. Jednakże najważniejszą częścią rozporządzenia 2021/1165 są jego załączniki, które stanowią listę substancji dopuszczonych do stosowania produkcji ekologicznej. Prawodawca unijny zdecydował się na określenie katalogu tych substancji dla następujących kategorii: 

  • substancje czynne zawarte w środkach ochrony roślin dopuszczone do stosowania w produkcji ekologicznej
  • dopuszczone nawozy, środki poprawiające właściwości gleby i odżywki
  • produkty i substancje dopuszczone do stosowania jako pasza lub w produkcji pasz
  • dopuszczone produkty służące do czyszczenia i dezynfekcji
  • produkty i substancje dopuszczone do stosowania w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej oraz drożdży wykorzystywanych jako żywność lub pasza
  • produkty i substancje dopuszczone do stosowania w produkcji ekologicznej na niektórych obszarach państw trzecich. 

Rozporządzenie 2021/1165 zacznie być stosowane od 1 stycznia 2022 r., czyli jednocześnie z rozporządzeniem 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej oraz znakowania produktów ekologicznych. Jedynie art. 5 ust. 1, 2 i 3 oraz art. 7 rozporządzenia 2021/1165 zaczną być stosowane później, tj. od dnia 1 stycznia 2024 r. Przepisy te dotyczą produktów służących do dezynfekcji oraz nieekologicznych składników pochodzenia rolnego, które mają być stosowane w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej. 

Pełen tekst rozporządzenia 2021/1165 dostępny jest pod adresem: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32021R1165&qid=1626432135768 

Wybierz temat: Eko Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.