Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

CBD: FSA aktualizuje porady dla konsumentów

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Treść najnowszych zaleceń 

Zgodnie z najnowszymi wytycznymi Agencji Standardów Żywności, zdrowym osobom dorosłym zalecono ograniczenie spożycia CBD z pożywienia do 10 mg dziennie, co stanowi około 4-5 kropli 5 % oleju CBD. Oprócz tego wskazano, że spożywanie CBD nie jest zalecane niektórym grupom osób, takich jak np. dzieci, osoby przyjmujące na stałe leki (bez uprzedniej konsultacji z lekarzem w zakresie włączenia CBD do terapii), kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także starające się zajść w ciążę. Jak podkreślił Profesor Robin May, główny doradca naukowy w FSA, wraz ze wzrostem spożycia CBD na przestrzeni całego życia, rośnie również ryzyko wystąpienia długoterminowych niekorzystnych skutków takich jak np. uszkodzenie wątroby lub problemy z tarczycą. W celu uniknięcia negatywnych konsekwencji spożywania nadmiernej ilości CBD, konsumenci powinni weryfikować zawartość CBD na etykiecie produktu w celu monitorowania ich ogólnego dziennego spożycia. 

Wcześniejsze zalecenia 

W dotychczasowych zaleceniach dla konsumentów, które zostały opublikowane w roku 2020, FSA rekomendowała zdrowym osobom dorosłym, aby nie przyjmowali więcej niż 70 mg CBD dziennie. Obecnie, najnowsze badania przeprowadzone w oparciu o średnie narażenie na produkty spożywcze zawierające CBD, takie jak napoje, oleje, słodycze, artykuły piekarnicze lub krople, wskazują, że poziom ten powinien jednak być niższy. W związku z badaniami prowadzonymi przez m.in. Komitet ds. Toksyczności (COT) i Komitet Doradczy ds. Novel Foods and Processes, które pełnią funkcję doradczą FSA, zalecono dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) w wysokości 0,15 mg/kg mc./dobę lub 10 mg 98 % czystego CBD dziennie dla osoby dorosłej o średniej masie ciała. Należy przy tym podkreślić, że spożywanie większej ilości CBD nie wiąże się z ostrym ryzykiem, jednakże istnieją dowody wskazujące pewne niekorzystne skutki dla wątroby i tarczycy w przypadku długofalowego spożywania CBD w wyższych niż zalecane dawkach.

Więcej na ten temat znajdziesz pod adresem:

https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/food-standards-agency-and-food-standards-scotland-update-consumer-advice-for-cbd 

Wybierz obszar: Badania żywności Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.