Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości w odniesieniu do dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Nowe poziomy najwyższych dopuszczalnych poziomów zostały określone w rozporządzeniu Komisji (UE) 2021/618 z dnia 15 kwietnia 2021 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny w określonych produktach lub na ich powierzchni. Rozporządzenie będzie stosowane od dnia 6 listopada 2021 r. 

EFSA zdecydował o obniżeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w odniesieniu do pozostałości fluopyramu np. w morwie, owocach bzu, buraków, cebuli, szalotki, szczypiorku , liści laurowych, wawrzynie, estragonie, soczewicy czy pietruszki. Natomiast w przypadku NDP dotyczących cytryn, mandarynek, bananów, dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki, pomidorów, melonów, arbuzów, kapusty pekińskiej/kapusty petsai, endywii o liściach szerokich, gorczycznika wiosennego, gorczycy sarepskiej, szpinaku, boćwiny, karczochów zwyczajnych i porów, ze względu na brak pewności naukowej, konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań i analizy. Z tego względu, w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć NDP na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Następnie, niniejsze NDP zostaną w późniejszym czasie poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania rozporządzenia 2021/618. 

W odniesieniu do ipkonazolu zdecydowano utrzymać NDP na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

W przypadku terbutyloazyny EFSA zaproponował zmianę definicji pozostałości w odniesieniu do mleka i jednocześnie zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do kukurydzy i sorgo japońskiego.  Szczegółowe informacje na temat aktualnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w odniesieniu do konkretnych produktów dostępne są w załączniku rozporządzenia 2021/618. 

Pełen tekst rozporządzenia 2021/618 dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32021R0618 

Tekst skonsolidowany rozporządzenia nr 396/2005 w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A02005R0396-20210106 

Wybierz obszar: Alert NDP Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

  • 19.05.2021

    Komentarz do zmian w prawie - kwiecień 2021

    Kwiecień 2021 przyniósł 83 nowe akty dotyczące prawa żywnościowego. Czego dotyczyły? Tego dowiesz się z raportu LEX Scan oraz słuchając najnowszego podcastu. 

    Czytaj więcej
  • 17.05.2021

    Jaka ilość orzeszków ziemnych wywołuje reakcję alergiczną?

    Konsumenci muszą być odpowiednio poinformowani o ryzyku reakcji alergicznej, dlatego na etykietach produktów spożywczych znajdziemy określenia takie jak „produkt zawiera orzeszki ziemne” czy „może zawierać orzeszki ziemne”. Tego typu ostrzeżenia są niezbędne dla osób o wysokim stopniu wrażliwości, jednak nie są użyteczne dla tych, którzy tolerują pewne minimalne ilości orzechów arachidowych.

    Czytaj więcej
  • 13.05.2021

    Stało się: Negatywna opinia EFSA dla dwutlenku tytanu

    Wielokrotnie pisaliśmy o kontrowersjach związanych ze stosowaniem dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności (barwnika) o numerze E 171. Debata nad jego bezpieczeństwem toczy się od kilku lat. Wątpliwości dotyczą skutków jego spożywania i możliwych negatywnych efektów kumulacji w organizmie nanocząstek zawartych w E 171. Dwutlenek tytanu jest dozwolony do stosowania w różnych kategoriach żywności, m.in. słodyczach, lodach czy suplementach diety.

    Czytaj więcej

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn