Nowe poziomy najwyższych dopuszczalnych poziomów zostały określone w rozporządzeniu Komisji (UE) 2021/618 z dnia 15 kwietnia 2021 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny w określonych produktach lub na ich powierzchni. Rozporządzenie będzie stosowane od dnia 6 listopada 2021 r.
EFSA zdecydował o obniżeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w odniesieniu do pozostałości fluopyramu np. w morwie, owocach bzu, buraków, cebuli, szalotki, szczypiorku , liści laurowych, wawrzynie, estragonie, soczewicy czy pietruszki. Natomiast w przypadku NDP dotyczących cytryn, mandarynek, bananów, dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki, pomidorów, melonów, arbuzów, kapusty pekińskiej/kapusty petsai, endywii o liściach szerokich, gorczycznika wiosennego, gorczycy sarepskiej, szpinaku, boćwiny, karczochów zwyczajnych i porów, ze względu na brak pewności naukowej, konieczne jest przeprowadzenie dalszych badań i analizy. Z tego względu, w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć NDP na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Następnie, niniejsze NDP zostaną w późniejszym czasie poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania rozporządzenia 2021/618.
W odniesieniu do ipkonazolu zdecydowano utrzymać NDP na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.
W przypadku terbutyloazyny EFSA zaproponował zmianę definicji pozostałości w odniesieniu do mleka i jednocześnie zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do kukurydzy i sorgo japońskiego. Szczegółowe informacje na temat aktualnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w odniesieniu do konkretnych produktów dostępne są w załączniku rozporządzenia 2021/618.
Pełen tekst rozporządzenia 2021/618 dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32021R0618
Tekst skonsolidowany rozporządzenia nr 396/2005 w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A02005R0396-20210106