Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mikroorganizmy w środkach ochrony roślin - pakiet czterech rozporządzeń

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

Podstawa prawna

Z dniem 1 września 2022 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenia dotyczące zmian w zakresie stosowania mikroorganizmów w środkach ochrony roślin. Na pakiet 4 aktów prawnych złożyły się następujące rozporządzenia: 

-rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1438 z dnia 31 sierpnia 2022 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 w odniesieniu do szczególnych kryteriów zatwierdzania substancji czynnych będących mikroorganizmami

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R1438  

-rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1439 z dnia 31 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 283/2013 w odniesieniu do informacji, które należy przedłożyć w zakresie substancji czynnych, oraz szczególnych wymogów dotyczących danych w zakresie mikroorganizmów 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R1439 

-rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1440 z dnia 31 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 284/2013 w odniesieniu do informacji, które należy przedłożyć w zakresie środków ochrony roślin, oraz szczególnych wymogów dotyczących danych w zakresie środków ochrony roślin zawierających mikroorganizmy 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R1440 

-rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1441 z dnia 31 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 546/2011 w odniesieniu do szczególnych jednolitych zasad oceny i udzielania zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające mikroorganizmy. 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R1441 

Ogólny kontekst 

Uchwalenie ww. rozporządzeń wykonawczych, które wprowadziły nowe zasady stosowania mikroorganizmów stanowi element szerszego planu UE jakim jest strategia „Od pola do stołu”. Do mikroorganizmów zalicza się przede wszystkim bakterie, grzyby, wirusy i pierwotniaki. Organizmy te mogą znajdować zastosowanie w celu ochrony roślin, ponieważ niektóre z nich są pasożytami lub patogenami owadów lub innych organizmów będących szkodnikami lub powodujących choroby w roślinach. Z tego względu stanowią one jedną z metod ochrony roślin, która może stanowić alternatywę dla chemicznych pestycydów. Jednak aby mikroorganizmy mogły być stosowane, konieczne było zbadanie ich bezpieczeństwa w odniesieniu do produkcji żywności oraz określenie warunków ich stosowania. Nowe przepisy uwzględniają najnowsze dane naukowe, dzięki którym możliwe było opracowanie warunków zastosowania mikroorganizmów tak, aby były one bezpieczne dla zdrowia i życia ludzi, a jednocześnie mogły pełnić funkcję środków ochrony roślin. Pakiet regulacji ma na celu ułatwienie zatwierdzania mikroorganizmów do stosowania jako substancje czynne w środkach ochrony roślin oraz udzielania zezwoleń na produkty je zawierające, co ma przyczyniać się do prowadzenia przez rolników bardziej zrównoważonej produkcji rolnej. 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.