Podstawa prawna
Z dniem 1 września 2022 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenia dotyczące zmian w zakresie stosowania mikroorganizmów w środkach ochrony roślin. Na pakiet 4 aktów prawnych złożyły się następujące rozporządzenia:
-rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1438 z dnia 31 sierpnia 2022 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 w odniesieniu do szczególnych kryteriów zatwierdzania substancji czynnych będących mikroorganizmami
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R1438
-rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1439 z dnia 31 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 283/2013 w odniesieniu do informacji, które należy przedłożyć w zakresie substancji czynnych, oraz szczególnych wymogów dotyczących danych w zakresie mikroorganizmów
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R1439
-rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1440 z dnia 31 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 284/2013 w odniesieniu do informacji, które należy przedłożyć w zakresie środków ochrony roślin, oraz szczególnych wymogów dotyczących danych w zakresie środków ochrony roślin zawierających mikroorganizmy
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R1440
-rozporządzenie Komisji (UE) 2022/1441 z dnia 31 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 546/2011 w odniesieniu do szczególnych jednolitych zasad oceny i udzielania zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające mikroorganizmy.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R1441
Ogólny kontekst
Uchwalenie ww. rozporządzeń wykonawczych, które wprowadziły nowe zasady stosowania mikroorganizmów stanowi element szerszego planu UE jakim jest strategia „Od pola do stołu”. Do mikroorganizmów zalicza się przede wszystkim bakterie, grzyby, wirusy i pierwotniaki. Organizmy te mogą znajdować zastosowanie w celu ochrony roślin, ponieważ niektóre z nich są pasożytami lub patogenami owadów lub innych organizmów będących szkodnikami lub powodujących choroby w roślinach. Z tego względu stanowią one jedną z metod ochrony roślin, która może stanowić alternatywę dla chemicznych pestycydów. Jednak aby mikroorganizmy mogły być stosowane, konieczne było zbadanie ich bezpieczeństwa w odniesieniu do produkcji żywności oraz określenie warunków ich stosowania. Nowe przepisy uwzględniają najnowsze dane naukowe, dzięki którym możliwe było opracowanie warunków zastosowania mikroorganizmów tak, aby były one bezpieczne dla zdrowia i życia ludzi, a jednocześnie mogły pełnić funkcję środków ochrony roślin. Pakiet regulacji ma na celu ułatwienie zatwierdzania mikroorganizmów do stosowania jako substancje czynne w środkach ochrony roślin oraz udzielania zezwoleń na produkty je zawierające, co ma przyczyniać się do prowadzenia przez rolników bardziej zrównoważonej produkcji rolnej.
Autor:Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/