Kolejne zmiany w rozporządzeniu 1169/2011? Nowe pomysły na deklarację daty - Abstrakt artykułu
Kategoria: Prawo Żywnościowe
26.05.2023
Jakiś czas temu głośno było na temat planowanych zmian w jednym z najważniejszych aktów prawnych pod kątem bezpieczeństwa żywności, a mianowicie chodzi o rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Cała inicjatywna zmian jest częścią unijnej strategii „od pola do stołu”, której celem jest zapewnienie lepszych informacji na etykietach, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz w rozwiązaniu problemu marnotrawienia żywności[i]. Komisja zobowiązała się do zmniejszenia o połowę ilości odpadów żywnościowych na mieszkańca na poziomie detalicznym i konsumenckim do 2030 r. Jednym ze środków do osiągnięcia tego celu jest wprowadzenie zmian w aktach prawnych dotyczących żywności. W tym celu zaproponowano:
- wprowadzenie znormalizowanego obowiązkowego etykietowania dotyczącego wartości odżywczej na przodzie opakowania;
- poszerzenie zakresu obowiązkowych informacji o pochodzenie w odniesieniu do niektórych produktów;
- dokonanie przeglądu przepisów dotyczących oznaczeń dat (terminu przydatności do spożycia „należy spożyć do” i daty minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed”)[ii].
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
[i]KOMUNIKAT KOMISJI DO PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO, RADY, EUROPEJSKIEGO KOMITETU EKONOMICZNO-SPOŁECZNEGO I KOMITETU REGIONÓW Strategia „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego. Bruksela, dnia 20.5.2020. COM (2020) 381 final.
[ii] https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12749-Etykietowanie-zywnosci-przeglad-przepisow-dotyczacych-informacji-przekazywanych-konsumentom. pl
Wybierz obszar:
Prawo żywnościowe
Znakowanie żywności
Autor: Marta Rodzeń
Marta Rodzeń jest prawnikiem odpowiedzialnym za zagadnienia związane z Life Science & Healthcare. Specjalizuje się w kwestiach związanych z szeroko pojętym prawem żywnościowym i związanych z tym regulacjami prawnymi zarówno europejskimi, jak i krajowymi. W szczególności bliskie są jej zagadnienia wprowadzania do obrotu, znakowania, kwalifikacji, czy dokumentacji obejmującej wszelkiego rodzaju żywność, produkty lecznicze, kosmetyki, jak również doradztwo w zakresie obsługi podmiotów znajdujących się na rynku spożywczym, farmaceutycznym, czy kosmetycznym.
Posiada także doświadczenie z zakresu prawa spółek, gospodarczego oraz medycznego. Dodatkowo, wspiera przedsiębiorców w kwestiach związanych z reklamą, czy prezentacją produktów, zwłaszcza suplementów diety oraz prowadzeniem postępowań przed organami i sądami administracyjnymi, czy sądami cywilnymi.
Przeczytaj także
-
23.02.2023
Bezpośrednie przetwarzanie żywności na proste związki i przygotowanie ich zgodnie z zasadami „note by note”, według twórców kuchni, daje szanse na uniknięcie takich problemów związanych z produkcją żywności jak m.in. zakłócenia w łańcuchach dostaw, rosnące koszty transportu i inne zakłócenia spowodowane pandemią COVID-19, konfliktami w wielu regionach świata
Czytaj więcej
-
17.02.2023
Głównym założeniem tego projektu jest uszczegółowienie zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety ze względu na ochronę życia i zdrowia konsumentów na równi z podnoszeniem świadomości społeczeństwa. Jednak warto byłoby przeanalizować, co tak naprawdę miałoby się zmienić i co to oznacza zarówno dla konsumentów, jak i przedsiębiorców.
Czytaj więcej
-
07.10.2022
Zgodnie z ustawą o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, każdy przedsiębiorca, który produkuje, składuje, konfekcjonuje lub prowadzi obrót artykułami rolno-spożywczymi zobowiązany jest zgłosić tego rodzaju działalność gospodarczą (oraz zaprzestanie takiej działalności) do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Każdy zgłoszony przedsiębiorca podlega kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: