Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Co nowego w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia? cz. II - Abstrakt artykułu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe

Na początku stycznia został ogłoszony projekt ustawy Ministra Zdrowia o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Głównym założeniem tego projektu jest uszczegółowienie zasad dotyczących prezentacji lub reklamy suplementów diety ze względu na ochronę życia i zdrowia konsumentów na równi z podnoszeniem świadomości społeczeństwa. Jednak warto byłoby przeanalizować, co tak naprawdę miałoby się zmienić i co to oznacza zarówno dla konsumentów, jak i przedsiębiorców.

Jednym z zaproponowanych rozwiązań jest umieszczenie, podczas prezentacji lub reklamy, obowiązkowego komunikatu – „Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych.”. Bardzo duży nacisk kładzie się na podkreślenie faktu, iż prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać wszelkich niezbędnych składników odżywczych dla organizmu, a suplementy powinno się stosować w sytuacjach, kiedy dieta jest niedoborowa. Czy takie podejście jest prawidłowe i przede wszystkim realne? W niektórych sytuacjach nawet prawidłowo dobrana dieta nie jest w stanie zrekompensować pewnych braków.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się m.in.:

-na czym polega proponowany zakaz wykorzystywania w reklamach wizerunku ekspertów

-czym jest ograniczenie w prowadzeniu reklam w zakresie grupy docelowej

-jakie są pozostałe ograniczenia w reklamowaniu suplementów diety. 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: CO NOWEGO W USTAWIE O BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA? CZ. II

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Suplementy diety

Autor: Andrzej Skrobiszewski

Andrzej Skrobiszewski

Andrzej Skrobiszewski jest menedżerem i ekspertem z udokumentowanymi sukcesami w realizacji projektów B+R. Posiada ponad 8-letnie doświadczenie z zakresu tworzenia i wdrażania innowacyjnych oraz rozwojowych rozwiązań. Dodatkowo swoje umiejętności w biznesie stale rozszerza w obszarze zarządzania projektami, sprawozdawczości czy raportowania. Co-founder R&D Hub Sp. z o.o, której główną częścią działalności jest realizacja projektów rozwojowych oraz innowacyjnych, jak również doradztwo w zakresie prawa żywnościowego, własności intelektualnej czy prawa nowych technologii. Spółka zajmuje się również obsługą administracyjną, tworzeniem dokumentacji projektowej czy kompleksową obsługą sprawozdawczą na rzecz klientów. Ponadto współtwórca Fundacji R&D Hub, która skupia się na dostarczeniu polskiemu społeczeństwu wiedzy na temat: innowacji, przemysłu 4.0, zero waste, gospodarki obiegu zamkniętego, rynku rolno-spożywczego i rolnictwa, społecznych i gospodarczych konsekwencji wprowadzenia modelu
niemarnowania żywności.
Kontakt: andrzej.skrobiszewski@rdhub.pl
andrzej.skrobiszewski@fundacjardhub.pl
https://rdhub.pl/
https://fundacjardhub.pl/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.