Sprzedaż alkoholu przez internet - dyskusja nad proponowanymi zmianami i obecny stan - Abstrakt artykułu
Często wskazuje się, że Polska jest jedynym krajem w Unii Europejskiej, w którym zakup alkoholu w Internecie przez konsumenta jest niemożliwy z uwagi na restrykcyjne regulacje. Chociaż takie stanowisko reprezentuje wiele organów administracji i sądów administracyjnych odpowiedź na pytanie, czy zgodnie z obowiązującymi w Polsce normami prawnymi sprzedaż alkoholu przez Internet konsumentom jest dopuszczalna wcale nie jest taka oczywista. Dotyczy to również – co może zaskakiwać – odpowiedzi na pytanie czy napojami alkoholowymi mogą być uznane również produkty nie będącymi napojami. Z prawnego punktu widzenia najkrótsza odpowiedź na te pytania brzmi: „to zależy”. Prowadząc biznes warto zatem wiedzieć od czego ew. dopuszczalność sprzedaży alkoholu zależy oraz jakie są trendy regulacyjne w tym zakresie, tym bardziej że niedawno do Sejmu trafił projekt liberalizacji takiego obrotu.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: SPRZEDAŻ ALKOHOLU PRZEZ INTERNET - DYSKUSJA NAD PROPONOWANYMI ZMIANAMI I OBECNY STAN
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Przeczytaj także
-
22.09.2020
Projekt ustawy o wyrobach winiarskich - Abstrakt artykułu
Nowe regulacje mają wprowadzać szereg zmian jak np. dostosowanie definicji produktów winiarskich do wymagań rynkowych czy zwiększenie limitu produkcji z 10 000 litrów w skali roku do 100 000 litrów dla drobnych producentów. Planowany termin przyjęcia projektu to I kwartał 2021 r.
-
16.09.2020
Pierwsze wydanie FLIS o obowiązkowych oznaczeniach na etykietach żywności w UE - czy będzie przydatne? - Abstrakt artykułu
FLIS to w tłumaczeniu unijny System informacji na temat etykietowania żywności, który prezentuje informacje na temat obowiązkowych oznaczeń na etykiecie wynikających z przepisów UE. System będzie stanowił narzędzie operacyjne, za pomocą którego użytkownicy (przeglądający stronę) mogą znaleźć wymagania dotyczące etykietowania dla różnych kategorie produktów spożywczych, najpierw na szczeblu unijnym, a może w przyszłości na szczeblu państw członkowskich.
-
14.09.2020
Sytuacja na rynku wina w związku z wybuchem pandemii COVID – 19 i środki zaradcze przyjęte przez Komisję Europejską - Abstrakt artykułu
Wybuch pandemii koronawirusa negatywnie wpłynął na całą branżę gastronomiczną. Szczególnie jednak dotknął rynek win. Przykładem środków zaradczych przyjętych w tym zakresie może być przyjęte przez Komisję Europejską Rozporządzenie Wykonawcze nr 2020/975.