Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport tygodniowy RASFF (8-14.02.2021)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (8-14.02.2021) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

Europa

Łącznie w systemie RASFF zgłoszono 81 produktów. Głównym powodem zgłoszeń były pozostałości pestycydów (30).

Odnotowano również zgłoszenia produktów w kategorii zagrożenia:

  • mikroorganizmy patogenne (21)
  • mykotoksyny (14)
  • dodatki do żywności i dodatki smakowe (12).


Najczęściej zgłaszaną kategorią produktów były orzechy i produkty pochodne, nasiona (23). Następnie zioła i przyprawy (18), warzywa i owoce (15), produkty zbożowe i piekarnicze (9), materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (7) oraz zupy, buliony, sosy i dodatki (7).

Polska

W systemie RASFF odnotowano łącznie 4 przypadki produktów związanych z rynkiem polskim (kraj pochodzenia, kraj zgłaszający bądź możliwe występowanie) – pełna lista produktów niżej.

Produkty w RASFF

Od początku 2021r do 14.02.2021

(6 tydzień)

Średnio na tydzień

Bieżący tydzień

Ten sam okres w ubiegłym roku    (08-14.02.2020)

Zgłoszone przez Polskę

16

2

2

0

Produkty polskie

24

4

0

10

Produkty potencjalnie na rynku polskim

23

3

4

6

 

  

  

  Kategoria produktu Zgłoszony produkt Kategoria zagrożenia Zagrożenie Ocena ryzyka Kraj zgłaszający Kraj pochodzenia Status dystrybucji Podjęte działania Data zgłoszenia Link
1. Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością nylonowa chochla do zupy Migracja migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych Poważne Polska Chiny Brak dystrybucji z kraju zgłaszającego Wycofanie z rynku 11.02.2021 RASFF
2. Orzechy i produkty pochodne, nasiona łuskane nasiona sezamu Pozostałości pestycydów niedozwolona substancja tlenek etylenu Poważne Czechy Indie Brak dystrybucji z kraju zgłaszającego Wycofanie z rynku 11.02.2021 RASFF
3. Mięso i produkty mięsne (inne niż drób) mięso z karkówki Ciała obce ciała obce Poważne Polska Hiszpania Produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku Poinformowanie nadawcy 12.02.2021 RASFF
4. Mleko i produkty mleczne ser wędzony Zanieczyszczenia mikrobiologiczne (inne) Listeria monocytogenes Poważne Czechy Czechy Dystrybucja do pozostalych krajów członkowskich Poinformowanie odbiorcy 12.02.2021 RASFF
Autor:Staszewska Sonia
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: RASFF

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.