Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport tygodniowy RASFF (8-14.02.2021)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (8-14.02.2021) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

Europa

Łącznie w systemie RASFF zgłoszono 81 produktów. Głównym powodem zgłoszeń były pozostałości pestycydów (30).

Odnotowano również zgłoszenia produktów w kategorii zagrożenia:

  • mikroorganizmy patogenne (21)
  • mykotoksyny (14)
  • dodatki do żywności i dodatki smakowe (12).


Najczęściej zgłaszaną kategorią produktów były orzechy i produkty pochodne, nasiona (23). Następnie zioła i przyprawy (18), warzywa i owoce (15), produkty zbożowe i piekarnicze (9), materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (7) oraz zupy, buliony, sosy i dodatki (7).

Polska

W systemie RASFF odnotowano łącznie 4 przypadki produktów związanych z rynkiem polskim (kraj pochodzenia, kraj zgłaszający bądź możliwe występowanie) – pełna lista produktów niżej.

Produkty w RASFF

Od początku 2021r do 14.02.2021

(6 tydzień)

Średnio na tydzień

Bieżący tydzień

Ten sam okres w ubiegłym roku    (08-14.02.2020)

Zgłoszone przez Polskę

16

2

2

0

Produkty polskie

24

4

0

10

Produkty potencjalnie na rynku polskim

23

3

4

6

 

  

  

  Kategoria produktu Zgłoszony produkt Kategoria zagrożenia Zagrożenie Ocena ryzyka Kraj zgłaszający Kraj pochodzenia Status dystrybucji Podjęte działania Data zgłoszenia Link
1. Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością nylonowa chochla do zupy Migracja migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych Poważne Polska Chiny Brak dystrybucji z kraju zgłaszającego Wycofanie z rynku 11.02.2021 RASFF
2. Orzechy i produkty pochodne, nasiona łuskane nasiona sezamu Pozostałości pestycydów niedozwolona substancja tlenek etylenu Poważne Czechy Indie Brak dystrybucji z kraju zgłaszającego Wycofanie z rynku 11.02.2021 RASFF
3. Mięso i produkty mięsne (inne niż drób) mięso z karkówki Ciała obce ciała obce Poważne Polska Hiszpania Produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku Poinformowanie nadawcy 12.02.2021 RASFF
4. Mleko i produkty mleczne ser wędzony Zanieczyszczenia mikrobiologiczne (inne) Listeria monocytogenes Poważne Czechy Czechy Dystrybucja do pozostalych krajów członkowskich Poinformowanie odbiorcy 12.02.2021 RASFF

Wybierz obszar: RASFF

Autor: Staszewska Sonia

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn