eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 1. - Sensoryka
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Szanowni Państwo,
Człowiek jako instrument pomiarowy w obszarze cech organoleptycznych pozostaje najbardziej uniwersalnym narzędziem w orężu producentów. Pytanie czy zawsze możliwym do wykorzystania, efektywnym i ekonomicznym? To już zależy od konkretnego obszaru. Z pomocą nadchodzi technologia, coraz częściej wykorzystująca modele sztucznej inteligencji, zaawansowane aparaty i sensory pomiarowe. Postaramy się przybliżyć Państwu jak największą ilość nowości i technologii zdobywających uznanie na całym świecie, ale nie zapomnimy o najlepszych praktykach w ujęciu eksperckich badań sensorycznych.
Zapraszamy na już 3. edycję eksperckiego eFORUM z zakresu sensoryki żywności. Proszę zapoznać się równiez z programem na drugi i trzeci dzien całego cyklu.
Wydarzenie skierowane do
Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na kształtowanie i kontrolę jakości żywności, uczestniczących w procesie produkcji, technologii, R&D oraz marketingu.
Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru:
- zarządzania obszarem bezpieczeństwa żywności
- produkcji i technologii
- zarządzania jakością
- R&D
- marketingu i komunikacji
- zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów
PARTNERZY i ZAPROSZENI EKSPERCI
Program
http://foodfakty.pl/media/eForum Postęp w analityce 8-10 03 2023.pdf
PROGRAM WSTĘP - Janusz Olejnik - FoodFakty - godz. 11:00 |
|
Blok 1 Technika, technologia, sztuczna inteligencja w analizach parametrów sensorycznych i nie tylko |
|
Innowacyjne techniki w dziedzinie badań sensorycznych dr hab. Eliza Kostyra, prof SGGW, dr inż. Anna Piotrowska, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie |
11:10 |
Automating visual inspection of food and agricultural products / Automatyczna inspekcja wizualna w zastosowaniach produkcji żywności Ph.D. Jens Michael Carstensen, Videometer A/S (wykład w języku angielskim) |
11:25 |
Wizualna ocena barwy żywności - fakty, zagrożenia, bezpieczeństwo Andrzej Wojtkowski, Konica Minolta Sensing Europe B.V. Sp. z o.o. Oddział w Polsce |
11:40 |
Badania tekstury produktów spożywczych, dlaczego warto badać – możliwości technologiczne nowoczesnych analizatorów na przykładzie firmy Shimadzu dr inż. Artur Witkowski, SHIM-POL A.M. Borzymowski |
11:55 |
Badanie lepkości w procesie kontroli i wytwarzania produktów spożywczych Bartosz Wierzbicki, IKA Poland |
12:10 |
Blok 2 Zmysły człowieka jako narzędzie pomiarowe w ocenie sensorycznej |
|
Przygotowanie zakładowego zespołu oceniającego do oceny parametrów fizycznych produktów Aleksandra Koperska, INTERTEK |
12:25 |
Sensoryka a badania przechowalnicze Konrad Kwiatkowski, Merieux Nutrisciences / Silliker |
12:40 |
Blok 3 Akredytacja metod sensorycznych |
|
Akredytacja laboratoriów prowadzących badania sensoryczne – wytyczne stosowane przez europejską akredytację Agnieszka Tykocka-Drozdowska, Polskie Centrum Akredytacji |
12:55 |
Sesja Q&A |
13:10 |
ZAREJESTRUJ SIĘ TAKŻE NA KOLEJNE DNI
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera