eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 2. - Mikrobiologia
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Szanowni Państwo,
Zagrożenia mikrobiologiczne były i nadal pozostają największym wyzwaniem branży spożywczej, rozszerzają się wyłącznie powody kolejnych kryzysów. Standardowe kiedyś podejście, że dany mikroorganizm niesie ryzyko wyłącznie w określonych matrycach już dawno zostało zweryfikowane przez rzeczywistość. Ostatnie lata to ogromny postęp w technikach molekularnych i instrumentalnych, sekwencjonowania i wielu innych kierunkach badań. Wiedza jednak pozostaje największą wartością w walce z potencjalnymi ryzykami występowania i detekcji zagrożeń mikrobiologicznych.
Zapraszamy do rejestracji na kolejne eFORUM dostarczającego ogromną porcję eksperckiej wiedzy oraz będącego przeglądem najnowszych rozwiązań z zakresu analizy żywności.
Wydarzenie skierowane do
Do wszystkich, którzy na każdym etapie łańcucha mają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności, uczestniczących w procesie produkcji, technologii, R&D, kontroli jakości.
Zakres i poziom merytoryczny referatów skierowany do profesjonalistów z obszaru:
- zarządzania obszarem bezpieczeństwa żywności
- produkcji i technologii
- zarządzania jakością
- R&D
- marketingu i komunikacji
- zarządzania i pozostałych kluczowych obszarów
PARTNERZY i ZAPROSZENI EKSPERCI
Program
PROGRAM WSTĘP - Janusz Olejnik - FoodFakty - godz. 11:00 |
|
Status najnowszych osiągnięć analityki w świetle prac Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Metod Analiz i Próbkobrania Joanna Maryniak-Szpilarska, GIJHARS |
11:10 |
Blok 1 Analizy instrumentalne w mikrobiologii żywności |
|
Metoda LAMP jako technika w wykrywaniu patogenów w żywności i środowisku, doświadczenia i perspektywa laboratorium Katarzyna Stępkowska, INTERTEK |
11:25 |
Postęp w zastosowaniach techniki Real Time PCR w mikrobiologii żywności i kierunki rozwoju dr Bartosz Wojciechowicz, Perlan Technologies Polska |
11:40 |
Wykorzystanie technologii "food-omics" w profilowaniu metagenomu żywności dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS, Pracownia Biotechnologii i Inżynierii Molekularnej, IBPRS-PIB |
11:55 |
Blok 2 Kierunki rozwoju i optymalizacji laboratorium |
|
Automatyzacja kontroli jakości podstawą optymalizacji kosztów produkcji. Laboratorium mikrobiologiczne źródłem oszczędności finansowych i logistycznych na przykładzie wybranych rozwiązań Michał Kowalczuk, bioMérieux |
12:10 |
Optymalizacja pracy laboratorium mikrobiologicznego Paweł Syhłowyj, NOACK Polen |
12:25 |
Blok 3 Nie tylko badania |
|
Dlaczego nie są ustalone międzynarodowe wytyczne dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla wielu środków spożywczych? dr inż. Anna Bugajewska, Merieux Nutrisciences / Silliker |
12:37 |
Mikrobiolog czy detektyw? dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ - Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej |
12:52 |
Kierunki rozwoju normalizacji w zakresie analizy żywności Izabela Ancuta, Polski Komitet Normalizacyjny |
13:07 |
Sesja Q&A |
13:22 |
ZAREJESTRUJ SIĘ TAKŻE NA KOLEJNE DNI
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera