Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Pierwszy "Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE"

Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe

Dnia 23 września 2021 r. po raz pierwszy obchodzono Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE, który zainaugurowany został przez Parlament Europejski, Radę UE oraz Komisję Europejską. Celem wprowadzania takiej inicjatywy jest podkreślenie znaczenia rolnictwa ekologicznego w nowej Wspólnej Polityce Rolnej, promowanie żywności ekologicznej oraz prawidłowych nawyków żywieniowych, a także produkcji z poszanowaniem środowiska oraz wysokiego dobrostanu zwierząt. Inicjatywa w postaci Dnia Rolnictwa Ekologicznego w UE ma na stałe zagościć w kalendarzu unijnych ważnych dat. 

Rolnictwo ekologiczne jest systemem produkcji rolnej najbardziej przyjaznej środowisku. Nad przestrzeganiem przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego na poszczególnych etapach produkcji czuwa złożony system urzędowych kontroli. Ich celem jest przede wszystkim zapewnienie realizacji wszystkich wymogów prawnych stawianych wyrobom ekologicznym, a przez to zwiększanie poziomu zaufania konsumentów do produktów oznaczonych symbolem „ekoliścia”. Ponadto, rolnictwo ekologiczne poprzez promowanie m.in. dywersyfikacji upraw, zazieleniania, płodozmianu oraz odłogowania, przyczynia się do ochrony krajobrazu, zasobów naturalnych, a także ochrony środowiska i klmatu. 

Więcej na temat unijnego Planu Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego dowiesz się z tekstu:

https://foodfakty.pl/plan-rozwoju-rolnictwa-ekologicznego-wg-ke 

Ze względu na szczególny charakter ekologicznej produkcji rolnej oraz jej liczne zalety, stanowi ona istotny element strategii „Od pola do stołu”, a także Europejskiego Zielonego Ładu. W myśl nowych założeń, do roku 2050, rolnictwo ekologiczne stanowić ma dominujący system produkcji rolnej w Unii Europejskiej. Pierwszym krokiem zmierzającym do realizacji tego celu jest przekształcenie 25% gruntów rolnych w UE na ekologiczne użytki rolne już do 2025 r. Aby jednak ten cel mógł zostać osiągnięty, konieczne będzie wdrożenie nowych przepisów dotyczących rolnictwa ekologicznego, co nastąpi 1 stycznia 2021 r. z chwilą wejścia w życie rozporządzenia 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych wraz z pakietem towarzyszących mu aktów prawnych. Jednym z założeń nowych regulacji jest zwiększenie poziomu dofinansowania na produkcję ekologiczną oraz promowanie produktów ekologicznych. 

Natomiast w Polsce trwają obecnie prace nad projektem nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym, która zastąpi obecnie obowiązującą regulację z dnia 25 czerwca 2009 r. Projekt nadal jest na etapie konsultacji publicznych, do udziału w których zostały zaproszone różne podmioty związane z rolnictwem ekologicznym takie jak m.in. jednostki certyfikujące, Rada Rolnictwa i Produkcji Ekologicznej, Krajowy Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz Związek Zawodowy Rolników Ekologicznych. 

Tekst projektu ustawy dostępny jest pod adresem:

https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12347351/12791395/12791396/dokument505353.pdf  

Przebieg prac legislacyjnych nad projektem można śledzić pod adresem:

https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12347351/katalog/12791401#12791401 

Więcej na temat projektu nowej ustawy o rolnictwie ekologicznym dowiesz się z poniższego artykułu: 

https://foodfakty.pl/projekt-nowej-ustawy-o-rolnictwie-ekologicznym   

Pracujesz na co dzień z prawem żywnościowym? Chcesz wiedzieć jakie akty prawne są szczególnie istotne dla branży spożywczej? Zapisz się na szkolenie dotyczące podstawowych aktów w prawie żywnościowym, w trakcie którego dowiesz się, jakie regulacje na pewno powinieneś/powinnaś znać!

https://foodfakty.pl/podstawowe-akty-w-prawie-zywnosciowym 

Interesują Cię zasady prawa żywnościowego? Chcesz wiedzieć do przestrzegania jakich zasad zobowiązany jest każdy uczestnik łańcucha żywnościowego w branży spożywczej? Zapisz się na szkolenie dotyczące praktycznego stosowania zasad prawa żywnościowego!

https://foodfakty.pl/zasady-prawa-zywnosciowego-w-praktyce 

Wybierz obszar: Certyfikacja Eko Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn