Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

FFSW: Standardy i Kultura Bezpieczeństwa Żywności - 12.06

Dostępne non-stop

Cel wydarzenia

W 2023 r. po raz trzeci ze wsparciem biura WFSD (World Food Safety Day) mamy zaszczyt zaproponować naszą polską inicjatywę i przyłączyć się do światowych obchodów Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO.

W tym roku dodatkowo świętować będziemy wspólnie z Punktem Kontaktowym Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski - Jubileusz 60-lecia Codex Alimentarius.

Oficjalne hasło przewodnie obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywnosci na 2023 rok to: „NORMY DLA ŻYWNOŚCI RATUJĄ ŻYCIE"

W programie FFSW odniesiemy się również do szerszej perspektywy globalnych wyzwań zawartych w strategii 2022-2030 oraz celów SDG.

Cechy działań strategicznych Global Strategy for Food Safety:

  • Wybiegać w przyszłość
  • Opierać się na dowodach
  • Człowiek w centrum działań
  • Efektywność ekonomiczna działań

Wydarzenie skierowane do

Program tegorocznego FoodFakty Safety Week jest niezwykle bogaty merytorycznie, skierowany jest do wszystkich, którzy na każdym z etapów łańcucha żywności mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje o bezpieczeństwie i jakości żywności.

Zakres i poziom merytoryczny referatów dostosowany jest do potrzeb profesjonalistów z obszaru bezpieczeństwa, zgodności, jakości, produkcji, technologii, marketingu, komunikacji oraz wyższej kadry managerskiej i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej.

Podziel się wiedzą o naszym wydarzeniu i zaproś koniecznie kolegów z firmy. Wydarzenie organizowane w ramach misji FoodFakty - Wspólnie Budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywności.

Udział otwarty i bezpłatny dla każdego zaintersowanego tematyką.  

eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI


 

Program

DZIEŃ 1 - Start godzina 11:00 - logowanie na webinarium otwarte od 10:55

Powitanie - wprowadzenie - plan tygodnia

Janusz Olejnik - FoodFakty

11:00

WYKŁAD OTWIERAJĄCY

60 lat Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO – podsumowanie działań na rzecz rozwoju globalnej Kultury Bezpieczeństwa Żywności

Agnieszka Sudoł - Zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

11:10

BLOK I - KBŻ – wymóg czy korzyść dla organizacji?

Kultura Bezpieczeństwa Żywności - wymagania prawne i standardów bezpieczeństwa żywności rozpoznawalnych przez GFSI

Agnieszka Obiedzińska - TÜV SÜD Polska

11:25

BLOK II - Produkt i opakowanie – aspekty ryzyka wycofania z rynku oraz perspektywa prawna

Dlaczego wyniki z metod molekularnych nie zawsze się potwierdzają?

dr Sebastian Antoń - NEOGEN

11:40

Koszty wycofań z rynku, finansowe, wizerunkowe, populacyjne i jak je ograniczyć

Michał Kowalczuk - bioMérieux

11:55

Oznakowania na opakowaniach – planowane zmiany w prawie unijnym

Magda Biernat-Kopczyńska - REKOPOL Organizacja Odzysku Opakowań

12:10

BLOK III - wymóg czy korzyść dla organizacji? c.d.

Diagnoza stanu Kultury Bezpieczeństwa Żywności – propozycja metody

Artur Wawrzynowski - DNV Business Assurance Poland

12:25

Wymagania i standardy produkcji żywności a zagrożenia wynikające z obecności pozostałości pestycydów

dr inż. Monika Partyka -  i2 Analytical

12:40

Kultura bezpieczeństwa żywności – czy jesteśmy na nią gotowi?

prof. dr hab. Małgorzata Z. Wiśniewska -  Uniwersytet Gdański

12:55

SESJA Q&A - około godziny 13:10

 


Broszura z programem FoodFakty Safety Week

Warunki uczestnictwa

Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.

Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.