FFSW: Standardy i Kultura Bezpieczeństwa Żywności - 12.06
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
W 2023 r. po raz trzeci ze wsparciem biura WFSD (World Food Safety Day) mamy zaszczyt zaproponować naszą polską inicjatywę i przyłączyć się do światowych obchodów Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO.
W tym roku dodatkowo świętować będziemy wspólnie z Punktem Kontaktowym Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski - Jubileusz 60-lecia Codex Alimentarius.
Oficjalne hasło przewodnie obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywnosci na 2023 rok to: „NORMY DLA ŻYWNOŚCI RATUJĄ ŻYCIE"
W programie FFSW odniesiemy się również do szerszej perspektywy globalnych wyzwań zawartych w strategii 2022-2030 oraz celów SDG.
Cechy działań strategicznych Global Strategy for Food Safety:
- Wybiegać w przyszłość
- Opierać się na dowodach
- Człowiek w centrum działań
- Efektywność ekonomiczna działań
Wydarzenie skierowane do
Program tegorocznego FoodFakty Safety Week jest niezwykle bogaty merytorycznie, skierowany jest do wszystkich, którzy na każdym z etapów łańcucha żywności mają bezpośredni lub pośredni wpływ na decyzje o bezpieczeństwie i jakości żywności.
Zakres i poziom merytoryczny referatów dostosowany jest do potrzeb profesjonalistów z obszaru bezpieczeństwa, zgodności, jakości, produkcji, technologii, marketingu, komunikacji oraz wyższej kadry managerskiej i pozostałych kluczowych obszarów w firmach branży spożywczej.
Podziel się wiedzą o naszym wydarzeniu i zaproś koniecznie kolegów z firmy. Wydarzenie organizowane w ramach misji FoodFakty - Wspólnie Budujemy Kulturę Bezpieczeństwa Żywności.
Udział otwarty i bezpłatny dla każdego zaintersowanego tematyką.
eFORUM ZORGANIZOWANE DZIĘKI
Program
DZIEŃ 1 - Start godzina 11:00 - logowanie na webinarium otwarte od 10:55 |
|
Powitanie - wprowadzenie - plan tygodnia Janusz Olejnik - FoodFakty |
11:00 |
WYKŁAD OTWIERAJĄCY 60 lat Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO – podsumowanie działań na rzecz rozwoju globalnej Kultury Bezpieczeństwa Żywności Agnieszka Sudoł - Zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych |
11:10 |
BLOK I - KBŻ – wymóg czy korzyść dla organizacji? |
|
Kultura Bezpieczeństwa Żywności - wymagania prawne i standardów bezpieczeństwa żywności rozpoznawalnych przez GFSI Agnieszka Obiedzińska - TÜV SÜD Polska |
11:25 |
BLOK II - Produkt i opakowanie – aspekty ryzyka wycofania z rynku oraz perspektywa prawna |
|
Dlaczego wyniki z metod molekularnych nie zawsze się potwierdzają? dr Sebastian Antoń - NEOGEN |
11:40 |
Koszty wycofań z rynku, finansowe, wizerunkowe, populacyjne i jak je ograniczyć Michał Kowalczuk - bioMérieux |
11:55 |
Oznakowania na opakowaniach – planowane zmiany w prawie unijnym Magda Biernat-Kopczyńska - REKOPOL Organizacja Odzysku Opakowań |
12:10 |
BLOK III - wymóg czy korzyść dla organizacji? c.d. |
|
Diagnoza stanu Kultury Bezpieczeństwa Żywności – propozycja metody Artur Wawrzynowski - DNV Business Assurance Poland |
12:25 |
Wymagania i standardy produkcji żywności a zagrożenia wynikające z obecności pozostałości pestycydów dr inż. Monika Partyka - i2 Analytical |
12:40 |
Kultura bezpieczeństwa żywności – czy jesteśmy na nią gotowi? prof. dr hab. Małgorzata Z. Wiśniewska - Uniwersytet Gdański |
12:55 |
SESJA Q&A - około godziny 13:10 |
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera