eFORUM FoodFakty – Bezpieczne i ekologiczne opakowania do żywności
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Opakowania do żywności pełnią szereg ważnych funkcji, jednak przede wszystkim muszą być użyteczne i bezpieczne dla zapakowanych produktów. Pandemia Covid-19 przypomniała, że mają one chronić pakowane produkty i spowodowała rozwój nowych rozwiązań.
Dużym wyzwaniem zarówno dla producentów i wprowadzających do obrotu opakowania, jak i dla producentów żywności opakowanej są istotne zmiany prawne.
Producenci opakowań mają odpowiedzialność względem społeczeństwa i środowiska naturalnego w zakresie współpracy w zarządzaniu odpadami z opakowań, stosowania właściwych surowców, opracowywania odpowiednich opakowań, wykorzystywania optymalnych technologii oraz rzetelnej edukacji konsumentów w zakresie postępowania z opakowaniem oraz w zakresie składu.
Eko-projektowanie, którym zajmują się inżynierowie i designerzy jest korzystne nie tylko dla środowiska, ale również dla producentów opakowań, ich klientów (np. producentów żywności), jak i konsumentów, wpływając m.in. na obniżenie kosztów produkcyjnych, transportowych i eksploatacyjnych, redukcję masy generowanych odpadów i sprostanie wymogom regulacyjnym.
Branża opakowań wciąż wykazuje dużą odporność na kryzysy. Pierwsze miesiące 2021 r. pokazują, że w tym roku również mogą zajść istotne zmiany na rynku. Obroty w e-handlu wciąż utrzymują się na poziomie niewiele niższym od ubiegłorocznych rekordów, a jednocześnie obserwujemy problemy z podażą surowca.
Wydarzenie skierowane do
Webinarium skierowane jest do profesjonalistów branży spożywczej z:
- działów zapewniania jakości
- technologów
- działów prawnych
- działów R&D
- działów marketingu
- działów zakupów
Program
12:00 POWITANIE / WPROWADZENIE
Janusz Olejnik - FoodFakty - Food Satety Culture Initiative PL
Analiza zagrożeń wywołanych niebezpiecznymi materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością (FCM) zgłoszonych do systemu RASFF w 2020 r. i I kwartale 2021 r.
Janusz Olejnik - FoodFakty - Food Satety Culture Initiative PL
Opakowania, które chronią konsumenta, żywność i naszą planetę
Jaśmina Solecka - Stowarzyszenie Natureef
PERSPEKTYWA EKONOMICZNA
Wyzwania na rynku opakowań dla branży spożywczej na początku 2021 r.
Maciej Nałęcz - Santander
PERSPEKTYWA KONSUMENTA
Przyspieszenie w designie: najistotniejsze trendy przed i w pandemii
Jakub Śwircz - Brandy Design
PERSPEKTYWA PRAWNA
Co przyniesie przedsiębiorcom rewolucja regulacji opakowań?
Patryk Kalinowski - Centrum Prawa Żywnościowego
PERSPEKTYWA ŚRODOWISKOWA
Opakowania poliestrowe wobec wymagań zmieniającego się rynku
Anita Frydrych - KGL S.A.
EKO(r)EWOLUCJA opakowań, czyli jak projektować zielone serie, by skutecznie redukować odpady
Małgorzata Szymczukiewicz - KB Folie
Opakowania foliowe przyjazne dla środowiska. Innowacyjne rozwiązania i materiały stosowane w produkcji
Robert Gogolewski - CDM
PERSPEKTYWA BEZPIECZEŃSTWA PRODUKTU
Bezpieczeństwo opakowań do żywności z PCR
Adam Fotek - J.S. Hamilton
SESJA Q&A
Warunki uczestnictwa
Nagrania dostępne wyłącznie dla użytkowników Strefy Managera
UCZESTNICTWO W eFORUM MOŻLIWE DZIĘKI PARTNEROM WSPIERAJĄCYM:
Dostępne w abonamencie Strefy Managera