Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Trend żywności bez dodatku cukru utrzymuje się niezmiennie od kilku lat. Konsumenci poszukują na półkach sklepowych produktów bez dodatku cukru, więc w odpowiedzi na te oczekiwania wielu producentów ma takie produkty w swoim portfolio. Mogłoby się wydawać, że żywność, do której nie został dodany cukier, doskonale wpisuje się w aktualne zalecenia żywieniowe, polegające m.in. na redukcji spożycia cukrów z dietą. Jednak fakt, że produkt spełnia warunki do stosowania oświadczenia „bez dodatku cukru” nie czyni go automatycznie produktem, który cukrów nie zawiera lub charakteryzuje się niską zawartością cukrów. Istotna w tym zakresie jest bowiem ilość cukrów naturalnie występujących w produkcie. Co więcej, producenci, którzy chcą komunikować konsumentom, że do ich produktu nie został dodany cukier, powinni przestrzegać wytycznych dotyczących elastyczności brzmienia oświadczeń, a także skrupulatnie dobierać składniki produktu, ponieważ niektóre z nich (np. miód, syrop klonowy) wykluczają możliwość stosowania tego hasła. Jeśli tego nie zrobią, narażają się na dotkliwe sankcje w przypadku zakwestionowania oznakowania produktu. Inspekcje mogą bowiem nakładać na podmiot kary finansowe czy nakaz zmiany etykiet, a w najgorszym przypadku – również nakaz wycofania produktów lub zakaz wprowadzania do obrotu. Zatem jakie wymagania musi spełniać żywność bez dodatku cukru i na co zwrócić uwagę, żeby wprowadzanie jej do obrotu nie było obarczone ryzykiem zakwestionowania?
Pełna treść w abonamencie Strefy Managera
Przeczytaj także
Z roku na rok przybywa opłat związanych z wprowadzaniem do obrotu, sprzedażą lub inną formą dysponowania produktami żywnościowymi. Różnie się one nazywają (czasem nawet nazwa opłata się w nich nie pojawia). Opłaty te rozproszone są w różnych regulacjach, dotyczą rozmaitych kategorii produktów i mają (często) odmienne funkcje.
Rynek suplementów diety w Polsce dynamicznie się rozwija. Coraz bardziej świadomi konsumenci chętnie sięgają po preparaty będące skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny
Organy urzędowej kontroli żywności oceniając środki spożywcze mogą m.in. uznać je za niespełniające wymagań w zakresie jakości handlowej lub zafałszowane
Polecane produkty
Centrum Prawa Żywnościowego
Centrum Prawa Żywnościowego
Centrum Prawa Żywnościowego
Strefa Managera to unikalne narzędzia wiedzy przyczyniające się do zwiększania efektywności decyzji managerskich, ale również służące do zaangażowania pracowników poprzez rónorodne formy informacji. Specjaliści FoodFakty samodzielnie i we wpółpracy z ekspertami Partnerów projektu sukcesywnie rozwijają ofertę strefy.
To comiesięczna analiza wszystkich przypadków produktów niebezpiecznych zgłoszonych do systemu RASFF, przegląd analiz ryzyka EFSA, zestawienie nowych limitów prawnych pozostałości w żywności EU-LEX, podsumowanie nowych przypadków zafałszowań, najciekawsze case study.
Miesięczne raporty FoodFakty LEX SCAN dostępne w formie inteligentnych plików Excel - zmiany krajowych i unijnych aktów prawnych.