Liście konopi siewnej – najnowsze stanowisko Komisji Europejskiej - Abstrakt artykułu
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności
06.10.2023
Temat konopi od dłuższego czasu nie pozwala spać spokojnie osobom, które wprowadzają do obrotu produkty z ich zawartością lub oparte tylko na nich. Na rynku mamy do czynienia z wieloma formami – w suplementach diety, żywności wzbogaconej, środkach spożywczych, kosmetykach, czy nawet w produktach leczniczych. Cały czas kształtuje się stanowisko organów europejskich co do tej rośliny – jakich części używać, jakich ekstraktów, w jakich formach, do czego itd. Każda wspomniana przez nas kategoria ma w tej kwestii swoje odrębne uregulowania. Wiąże się to z koniecznością znajomości najnowszych wytycznych, działań organów i ich decyzji nie tylko na poziomie krajowym, ale również europejskim.
W czerwcu nastąpił kolejny przełom w sprawie konopi. Do katalogu Novel Food dodano liście konopi jako tradycyjna żywność przeznaczona na napary herbaciane. Z inicjatywą rozszerzenia katalogu wystąpiło Europejskie Stowarzyszenie Konopi Przemysłowych (European Industrial Hemp Association – EIHA).
Z pełnej wersji artykuł dowiesz się m.in.:
-czym jest "novel food"
-gdzie sprawdzić status określonych składników
-jaki status mają konopie
-jakie są ograniczenia dotyczące stosowania konopii.
Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem:
STREFA MANAGERA: LIŚCIE KONOPI SIEWNEJ – NAJNOWSZE STANOWISKO KOMISJI EUROPEJSKIEJ
W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:
- Raporty Food Risk
- LEX Scan - miesięczny raport zmian w prawie żywnościowym wraz z krótkim komentarzem
- Opracowania Prawne naszych Ekspertów
- Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
- Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera
>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<
Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl
Wybierz obszar:
Bezpieczeństwo żywności
Dodatki i składniki
Prawo żywnościowe
Autor: Andrzej Skrobiszewski
Andrzej Skrobiszewski jest menedżerem i ekspertem z udokumentowanymi sukcesami w realizacji projektów B+R. Posiada ponad 8-letnie doświadczenie z zakresu tworzenia i wdrażania innowacyjnych oraz rozwojowych rozwiązań. Dodatkowo swoje umiejętności w biznesie stale rozszerza w obszarze zarządzania projektami, sprawozdawczości czy raportowania. Co-founder R&D Hub Sp. z o.o, której główną częścią działalności jest realizacja projektów rozwojowych oraz innowacyjnych, jak również doradztwo w zakresie prawa żywnościowego, własności intelektualnej czy prawa nowych technologii. Spółka zajmuje się również obsługą administracyjną, tworzeniem dokumentacji projektowej czy kompleksową obsługą sprawozdawczą na rzecz klientów. Ponadto współtwórca Fundacji R&D Hub, która skupia się na dostarczeniu polskiemu społeczeństwu wiedzy na temat: innowacji, przemysłu 4.0, zero waste, gospodarki obiegu zamkniętego, rynku rolno-spożywczego i rolnictwa, społecznych i gospodarczych konsekwencji wprowadzenia modelu
niemarnowania żywności.
Kontakt: andrzej.skrobiszewski@rdhub.pl
andrzej.skrobiszewski@fundacjardhub.pl
https://rdhub.pl/
https://fundacjardhub.pl/
Przeczytaj także
-
31.08.2023
Po wielu latach doczekaliśmy się projektu, który spróbuje ustabilizować rynek w kwestii reklamy suplementów diety i zasad z tym związanych. A co z aptekami w tym wszystkim?
Czytaj więcej
-
22.08.2023
Żywność zawsze nas otaczała, a wraz z postępem technologicznym i naukowym jest ona coraz bardziej wzbogacana za pomocą dodatków, zarówno witamin, składników mineralnych, jak i m.in. środków aromatyzujących
Czytaj więcej
-
23.06.2023
Od 28 kwietnia 2023 r. weszła w życie nowa regulacja – ustawa z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych. Na czym ta zmiana polega i o co dokładnie chodzi w nowej ustawie?
Czytaj więcej
Artykuł opublikowany dzięki firmie: