Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

„Zdrowe” - FDA aktualizuje wymogi dot. stosowania oświadczenia

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała ostateczne zasady posługiwania się oświadczeniem „Zdrowe”. Doprecyzowanie warunków i możliwości zastosowania oświadczenia ma pomóc konsumentom w rozpoznawaniu produktów zgodnych z prawidłowymi wzorcami żywieniowymi. Aktualizacja zasad stanowi element szerszej strategii FDA, której celem jest zachęcenie konsumentów do spożywania żywności wspierającej dobre samopoczucie oraz kondycję fizyczną, a także obniżającej ryzyko zachorowania na dietozależne choroby przewlekle. Wśród takich chorób wymienia się przede wszystkim choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, niektóre rodzaje nowotworów oraz nadwagę lub otyłość.

Wymogi dot. oświadczenia „Zdrowe”

FDA określiła dwa kluczowe wymogi, które muszą zostać spełnione, aby produkt mógł zostać oznakowany z wykorzystaniem oświadczenia „Zdrowe”. Przede wszystkim produkt musi:

-zawierać pewną ilość żywności z co najmniej jednej z grup lub podgrup żywności (takich jak  np. owoce, warzywa, niskotłuszczowy nabiał etc) zalecanych przez wytyczne dietetyczne;

-nie przekraczać limitów dla następujących składników odżywczych: tłuszczów nasyconych, soli i cukrów dodanych.

Ogólnym założeniem dotyczącym produktów znakowanych jako „zdrowe” jest ich m.in. ich niska zawartość soli i tłuszczu, jednakże FDA w swoich wymogach uwzględniła również całokształt zdrowej diety i prawidłowego odżywiania. W efekcie, takie produkty jak np. tłuste ryby - pomimo tego, że zawierają stosunkowo dużą ilość tłuszczu - mogą być oznakowane jako „zdrowe”, ponieważ stanowioną one ważny element prawidłowo zbilansowanej diety. 

Okres przejściowy został ustalony na 3 lata, ale FDA umożliwiła producentom dobrowolne dostosowanie się do wymogów we wcześniejszym terminie. Wymogi dotyczą produktów wprowadzanych do obrotu w Stanach Zjednoczonych. 

Więcej informacji znajdziesz na stronie FDA:

https://www.fda.gov/food/hfp-constituent-updates/fda-finalizes-updated-healthy-nutrient-content-claim?utm_source=chatgpt.com 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Prawo żywnościowe Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.