Ogólny kontekst
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała ostateczne zasady posługiwania się oświadczeniem „Zdrowe”. Doprecyzowanie warunków i możliwości zastosowania oświadczenia ma pomóc konsumentom w rozpoznawaniu produktów zgodnych z prawidłowymi wzorcami żywieniowymi. Aktualizacja zasad stanowi element szerszej strategii FDA, której celem jest zachęcenie konsumentów do spożywania żywności wspierającej dobre samopoczucie oraz kondycję fizyczną, a także obniżającej ryzyko zachorowania na dietozależne choroby przewlekle. Wśród takich chorób wymienia się przede wszystkim choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, niektóre rodzaje nowotworów oraz nadwagę lub otyłość.
Wymogi dot. oświadczenia „Zdrowe”
FDA określiła dwa kluczowe wymogi, które muszą zostać spełnione, aby produkt mógł zostać oznakowany z wykorzystaniem oświadczenia „Zdrowe”. Przede wszystkim produkt musi:
-zawierać pewną ilość żywności z co najmniej jednej z grup lub podgrup żywności (takich jak np. owoce, warzywa, niskotłuszczowy nabiał etc) zalecanych przez wytyczne dietetyczne;
-nie przekraczać limitów dla następujących składników odżywczych: tłuszczów nasyconych, soli i cukrów dodanych.
Ogólnym założeniem dotyczącym produktów znakowanych jako „zdrowe” jest ich m.in. ich niska zawartość soli i tłuszczu, jednakże FDA w swoich wymogach uwzględniła również całokształt zdrowej diety i prawidłowego odżywiania. W efekcie, takie produkty jak np. tłuste ryby - pomimo tego, że zawierają stosunkowo dużą ilość tłuszczu - mogą być oznakowane jako „zdrowe”, ponieważ stanowioną one ważny element prawidłowo zbilansowanej diety.
Okres przejściowy został ustalony na 3 lata, ale FDA umożliwiła producentom dobrowolne dostosowanie się do wymogów we wcześniejszym terminie. Wymogi dotyczą produktów wprowadzanych do obrotu w Stanach Zjednoczonych.
Więcej informacji znajdziesz na stronie FDA:
https://www.fda.gov/food/hfp-constituent-updates/fda-finalizes-updated-healthy-nutrient-content-claim?utm_source=chatgpt.com
Autor:Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/