Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Abu Dhabi wprowadza Nutri-Mark

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Rada ds. Jakości i Zgodności Abu Dhabi (ADQCC) i Centrum Zdrowia Publicznego w Abu Dhabi (ADPHC) wprowadziły Nutri-Mark, czyli system etykietowania żywności z przodu opakowania przypominający wizualnie Nutri-Score. Nutri-Mark odnosi się do wartości odżywczej produktów, a jego celem jest wspieranie prawidłowych nawyków żywieniowych konsumentów oraz promowanie produktów wysokiej jakości, co w konsekwencji ma przekładać się na polepszenie stanu zdrowia całej populacji oraz zmniejszenie liczby zachorowań na schorzenia dietozależne. 

Wygląd Nutri-Mark

Nutri-Mark bazuje na systemie znakowania z wykorzystaniem tzw. „sygnalizacji świetlnej”, w którym poszczególnym kolorom przypisuje się klasę literową od A do E, gdzie A stanowi produkt o najlepszej wartości odżywczej (oznaczony kolorem zielonym), a E najsłabszej (kolor bordowy). Każdy z produktów jest oceniany indywidualnie poprzez uwzględnienie jego określonych parametrów, a wynik oceny przekłada się na przyporządkowanie do jednej z ww. kategorii. Wygląd Nutri-Mark przedstawia poniższa grafika. 

Zakres stosowania 

Nowe wymogi zaczną obowiązywać od 1 czerwca 2025 r. i obejmą pięć kategorii produktów takich jak: oleje, nabiał, napoje, wypieki i żywność dla dzieci (w tym także płatki zbożowe i przekąski powszechnie spożywane przez dzieci). Kolejnym etapem wprowadzania Nutri-Mark będzie rozszerzenie jego zastosowania na kolejne kategorie produktów tj. m.in. żywności niepakowanej. Przedstawiciele Centrum Zdrowia publicznego podkreślali, że obecnie informacje podawane na etykietach, często pozostają niezrozumiałe dla przeciętnych konsumentów i dlatego konieczne jest wspieranie ich w dokonywaniu prawidłowych wyborów poprzez przygotowywanie syntetycznych informacji takich jak właśnie znakowanie Nutri-Mark, które pomaga wybrać produkty o wysokiej wartości odżywczej. Inicjatywa została ogłoszona w trakcie Międzynarodowej Wystawie Żywności, która odbyła się w dniach 26-28 listopada w Abu Dhabi (ADIFE) 2024. W celu umożliwienia producentom dostosowania się do nowych wymogów, ADQCC zapewnia wsparcie w zakresie zmiany składu żywności w taki sposób, aby zachować m.in. jej walory smakowe, przy jednoczesnym polepszeniu wartości odżywczej. 

Więcej informacji znajdziesz na stronie rządu Abu Dhabi:

https://qcc.gov.ae/Media-Centre/News/ADQCC-ADPHC-Announces-NutriMark-at-ADIFE-2024 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.