Tlenek etylenu kolejny raz doprowadził do ogromnej liczby wycofań. Tym razem we Francji wycofano dziesiątki lodów i sorbetów różnych marek. Skala już teraz jest bardzo duża, a z każdym dniem identyfikowane są kolejne marki. Tlenek etylenu został wykryty w stabilizatorze.
Tlenek etylenu w stabilizatorach użytych do produkcji lodów i sorbetów
Tlenek etylenu w postaci gazu stosowany jest jako środek bakteriobójczy i grzybobójczy. Jego stosowanie w żywności jest zabronione w UE. Jeśli chodzi o tlenek etylenu w stabilizatorach to nie sprecyzowano jakie konkretnie stabilizatory zostały zanieczyszczone, aczkolwiek jeszcze w maju odnotowaliśmy wycofanie gumy guar w Belgii z tego samego powodu. Najwyraźniej we Francji zaczęto wykonywać dodatkowe analizy. Na początku czerwca tego roku we Francji wycofywano pojedyncze przypadki lodów i sorbetów, ale w drugim tygodniu czerwca tego roku zaczęto wycofywać coraz więcej produktów, a z każdym dniem pojawiają się informacje o kolejnych wycofanych markach i produktach.
Wycofane marki
Lista wycofanych lodów i sorbetów z powodu obecności tlenku etylenu w stabilizatorze jest bardzo długa. Wśród wycofanych marek znajdują się m.in.: Picard, Chef Dessert, Auchan, Carrefour, Carrefour Extreme, Carrefour Extra, Carrefour Bio, Carrefour Sensation, Leader Price, Casino, Simpl, Metro Chef, Bio Village, Trium, Smicy, Cora, Netto, Adélie, Smarties, Extreme i wiele innych. Wycofywane są różne rodzaje lodów - rolady, rożki, lody na patyku, lody w kubeczku, lody w opakowaniach powyżej 500 ml.
Większość wycofań jest dobrowolnych, ale są też wycofania narzucone przez administrację.
Źródło: https://www.economie.gouv.fr/