Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podsumowanie światowej walki z zafałszowaniami żywności podczas operacji OPSON IX

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ramach światowej operacji OPSON IX, skierowanej na walkę z zafałszowaniami żywności, zajęto i wycofano z rynku około 12 000 ton nielegalnych i potencjalnie szkodliwych produktów o szacunkowej wartości detalicznej około 40 mln USD (ok. 146 mln PLN).

Operację OPSON IX prowadzono od 1 grudnia 2019 r. do 30 czerwca 2020 r. Kilka przypadków zafałszowań i niezgodności wykrytych podczas operacji opisywaliśmy w lipcu 2020 r., a 27 maja 2021 r. na stronie internetowej Europolu opublikowano szczegółowy raport podsumowujący OPSON IX.

W operacji OPSON IX wzięło udział 77 krajów, a wśród nich zabrakło Polski.

Podsumowanie operacji – streszczenie raportu

  • W świetle niedawnego światowego kryzysu zdrowotnego państwa muszą ponownie ocenić swoje podejście do kwestii bezpieczeństwa łańcucha dostaw żywności, analizując nowe strategie, wzmożone kontrole, bezpieczniejsze procedury i środki zapobiegawcze, przy jednoczesnym zapewnieniu lepszej ochrony pracowników organów ścigania.
  • Pandemia COVID-19 prawdopodobnie spowodowała wzrost aktywności przestępczości zorganizowanej związanej z lekami i wyrobami medycznymi, przy jednoczesnym spadku zaangażowania przestępczości zorganizowanej w przestępstwa związane z żywnością w pierwszych miesiącach 2020 r.
  • W wynikach OPSON IX podkreślono, że zarówno nielegalny inwentarz żywy, jak i produkty mięsne pozostają zagrożeniem dla zdrowia publicznego i potencjalnie stanowią dodatkowe ryzyko w kontekście pandemii COVID-19, ponieważ wśród pracowników zakładów przetwórstwa mięsnego lub na wyspecjalizowanych rynkach mogą tworzyć się i szybko rozprzestrzeniać skupiska zakażeń.
  • Praktycznie w każdej edycji OPSON dokonywano konfiskaty niewielkich ilości produktów, których termin przydatności do spożycia upłynął. Jednak tym razem liczba konfiskat przeterminowanych artykułów spożywczych jest wyższa niż w latach poprzednich.
  • Kraje uczestniczące zgłosiły około 12 000 ton nielegalnych i potencjalnie szkodliwych produktów przejętych i wycofanych z rynku o szacunkowej wartości detalicznej około 40 046 068 USD.
  • W wyniku 27 579 kontroli przeprowadzonych podczas OPSON IX wszczęto 408 spraw karnych i 2 980 spraw administracyjnych, dokonano 407 aresztowań, wydano 235 nakazów przeszukania oraz przerwano nielegalną działalność 19 zorganizowanych grup przestępczych zaangażowanych w oszustwa żywnościowe i inne dziedziny przestępczości.
  • Liczba kontroli stanowi około 39 procent tego, co kraje zgłosiły w poprzedniej edycji, natomiast liczba spraw karnych stanowi 13 procent tego, co odnotowano w ramach operacji OPSON VIII. Liczba spraw administracyjnych, choć nieznacznie spadła, utrzymała się na zbliżonym poziomie 91 procent w porównaniu z poprzednią edycją.
  • Spadek ten odzwierciedla najprawdopodobniej wysiłki, jakie kraje podjęły w celu rozwiązania problemów spowodowanych pandemią COVID-19 i wdrożonymi środkami blokującymi, natomiast wyzwania związane z transportem w łańcuchu dostaw miały również wpływ na przestępców zajmujących się przestępstwami związanymi z żywnością.
  • Nie licząc konfiskat ubocznych, podczas OPSON IX najczęściej konfiskowano surową paszę dla zwierząt, napoje alkoholowe oraz owoce/warzywa/rośliny strączkowe, co potwierdza zagrożenie związane z wyrobami alkoholowymi zaobserwowane w poprzednich latach, a także ujawnia inne zagrożenia.
  • Jeśli chodzi o tendencję regionalną, Namibia i Republika Południowej Afryki były głównymi punktami wejścia nielegalnych środków spożywczych (ale także innych towarów konsumpcyjnych), które są prawdopodobnie rozprowadzane na północ, do krajów sąsiednich.
  • Operacja OPSON IX ponownie potwierdziła wcześniejszą tendencję związaną z przemytem alkoholu z krajów Europy Wschodniej do UE, który odbywa się w małych ilościach, ale z większą częstotliwością przewozów, prawdopodobnie do krajów Europy Zachodniej i Północnej.
  • Jeśli chodzi o prawa własności intelektualnej, większość działalności przestępczej związana jest z nielegalnym wykorzystywaniem znaków towarowych i chronionych nazw pochodzenia. Odnotowany poziom podrabiania towarów wynosi około 8 procent wszystkich konfiskat.
  • W obliczu globalnego kryzysu zdrowotnego zwiększenie współpracy międzynarodowej poprzez wymianę wiarygodnych informacji operacyjnych ma zasadnicze znaczenie dla zrozumienia nowych zjawisk i rzeczywistego wpływu pandemii na bezpieczeństwo światowego łańcucha żywnościowego.
  • Operacja OPSON powinna nadal mieć charakter globalny, jednak z wyraźniejszym naciskiem na kwestie regionalne. Zaleca się, by kraje członkowskie zwracały się o udział lub uczestniczyły w regionalnych spotkaniach organizowanych przez INTERPOL oraz w podobnych wydarzeniach organizowanych przez EUROPOL, gdy tylko potrzebna jest pomoc międzynarodowa, w pełni wykorzystując nowe, oficjalnie zatwierdzone narzędzia do organizowania wirtualnych spotkań.

Źródło: Europol – raport operacji OPSON IX

PROBASE360 - MONITORING I NARZĘDZIA DO ANALIZY FOOD FRAUD

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.