Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiana NDP przetrwalników buławinki czerwonej i alkaloidów sporyszu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Ze względu na potencjalne narażenie niektórych grup populacji, obniżono najwyższy dopuszczalny poziom przetrwalników buławinki czerwonej oraz ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych.

Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2021/1399 z dnia 24 sierpnia 2021 r. Zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów przetrwalników buławinki czerwonej i alkaloidów sporyszu w niektórych środkach spożywczych, obniżono poziom NDP przetrwalników buławinki czerwonej oraz ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy alkaloidów sporyszu w tych środkach spożywczych, w których występują znaczne poziomy takich alkaloidów. 

W efekcie, najwyższe dopuszczalne poziomy przetrwalników buławinki czerwonej w odniesieniu do nieprzetworzonych zbóż (z wyjątkiem kukurydzy, żyta i ryżu) zostały określone na poziomie 0,2 g/kg. W przypadku nieprzetworzonego żyta NDP ustalono na poziomie 0,5 g/kg do dnia  30 czerwca 2024 r., a od 1 lipca 2024 r. 0,2 g/kg. 

Natomiast w przypadku alkaloidów sporyszu NDP ustalono w odniesieniu do takich środków spożywczych jak m.in. produkty mielenia jęczmienia, pszenicy, orkiszu i owsa (o zawartości popiołu mniejszej niż 900 mg/100 g) na poziomie 100 μg/kg oraz 50 μg/kg począwszy od dnia 1 lipca 2024 r.. W odniesieniu do glutenu pszennego poziom NDP wynosi 400 μg/kg. Na dużo niższym poziomie określono najwyższe NDP w przypadku zbożowych przetworzonych dla niemowląt, gdzie wynosi on 20 μg/kg. 

Jak wskazano w motywie drugim preambuły rozporządzenia 2021/1399 „Terminem sporysz lub przetrwalniki buławinki czerwonej określa się formy grzybów z gatunku Claviceps, rozwijające się zamiast ziaren na kłosach zboża lub zamiast nasion w kwiatostanach traw, widoczne jako duże przebarwione przetrwalniki. Przetrwalniki te zawierają różne rodzaje alkaloidów”.

Niższy poziom NDP przetrwalników buławinki czerwonej może zostać osiągnięty m.in. poprzez stosowanie dobrych praktyk rolniczych oraz technik sortowania i oczyszczania.

Rozporządzenie będzie stosowane od dnia 1 stycznia 2022 r.

Pełen tekst rozporządzenia 2021/1399 dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2021.301.01.0001.01.POL&toc=OJ%3AL%3A2021%3A301%3ATOC 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Prawo żywnościowe Przemysł piekarski

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.