Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowa żywność - olej ze Schizochytrium sp. (WZU477)

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/670 z dnia 23 kwietnia 2021 r. olej ze Schizochytrium sp. (WZU477) został włączony do unijnego wykazu nowej żywności, która uzyskała zezwolenie. Nową żywność otrzymuje się ze szczepu WZU477 mikroalg Schizochytrium sp. Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »olej z mikroalg Schizochytrium sp.«.

W warunkach stosowania nowej żywności w odniesieniu do określonej kategorii żywności tj. Preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013, podkreślono, że maksymalne poziomy DHA muszą być zgodne z rozporządzeniem (UE) nr 609/2013. 

Przez okres pierwszych pięciu lat od dnia wejścia w życie rozporządzenia 2021/670, wyłącznie pierwotny wnioskodawca tj. przedsiębiorstwo Progress Biotech bv, otrzymuje zezwolenie na wprowadzanie na rynek w Unii nowej żywności. 

Pełen tekst rozporządzenia 2021/670 dostępny jest pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2021.141.01.0014.01.POL&toc=OJ:L:2021:141:TOC 

Wybierz obszar: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn