Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Owady jako żywność – szarańcza z pozytywną opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes , Prawo Żywnościowe

2 lipca bieżącego roku została opublikowana pozytywna opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w zakresie bezpieczeństwa spożycia szarańczy wędrownej (Locusta migratoria). To kolejny po mączniku młynarku (Tenebrio molitor) owad z pozytywną opinią EFSA.

  • Mrożone i suszone preparaty z szarańczy wędrownej (Locusta migratoria) uzyskały pozytywną opinię Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w zakresie bezpieczeństwa spożycia. Już wkrótce szarańcza wędrowna może być dostępna dla ogółu populacji jako mrożona, suszona i mielona przekąska oraz jako składnik innych produktów spożywczych (proponuje się by przy maksymalnym poziomie stosowania wynoszącym 80 g/100 g była stosowana jako składnik m.in. zup, kiełbas, dań na bazie warzyw, mrożonych jogurtów).
  • Terminem „szarańcza wędrowna” objęto dorosłe osobniki owada z gatunku Locusta migratoria. Badano bezpieczeństwo spożycia jej trzech postaci: i) mrożonej bez nóg i skrzydeł; ii) suszonej bez nóg i skrzydeł; iii) mielonej z nogami i skrzydłami. Zauważono, że głównymi składnikami tego owada są białko, tłuszcz i chityna (w suszonej formie) oraz woda, białko, tłuszcz i chityna (w mrożonej formie). Locusta migratoria okazuje się bogatym źródłem białka, mogącym być dobrą alternatywą dla białka zwierzęcego.
  • W swojej opinii Urząd zauważył, że biorąc pod uwagę skład i proponowane warunki stosowania owada jego spożycie nie jest niekorzystne pod względem żywieniowym. Wymaga jednak podkreślenia, że szarańcza wędrowna może wywołać pierwotne uczulenie na białka L. migratoria oraz reakcje alergiczne u osób z alergią na skorupiaki, roztocza i mięczaki. 
  • Wydanie opinii przez EFSA to element procedury zatwierdzenia produktu jako nowej żywności (novel food) określonej w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. Na podstawie opinii EFSA Komisja Europejska wyda odpowiednie rozporządzenie. Jeżeli rozporządzenie Komisji zatwierdzi szarańczę wędrowną jako nową żywność owad ten zostanie wpisany do tzw. katalogu novel food i będzie mógł zostać wprowadzony na rynek do spożycia przez ludzi, a Europejczycy poznają smak kolejnej owadziej przekąski.

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.