Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem LEX Scan zawierającym przegląd komentarzy wybranych zmian w prawie żywnościowym, które miały miejsce w czwartym miesiącu 2024 roku.
W ramach polskiego ustawodawstwa ważne znacznie miało m.in. przedłużenie okresu przejściowego w odniesieniu do nowych warunków znakowania miodu.
Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:
Znakowanie miodu - zmiana okresu przejściowego
Oprócz tego uchwalono kilka krajowych programów mających na celu zwalczanie i ograniczanie rozprzestrzeniania takich chorób jak grypa ptaków (Avian influenza) u drobiu i dzikich ptaków oraz afrykański pomór świń.
W przepisach unijnych uchwalono szereg przepisów dotyczących substancji i produktów do kontaktu z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi. Dotyczą one m.in. warunków zatwierdzania takich substancji, znakowania oraz list pozytywnych. Znowelizowano przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do niektórych rodzajów mięsa, produktów rybołówstwa, produktów mlecznych i jaj, a także ustanowiono przepisy w celu zapewnienia skutecznego i bezpiecznego stosowania weterynaryjnych produktów leczniczych dopuszczonych do obrotu i przeznaczonych do podawania doustnego innymi drogami niż pasze lecznicze.
Dodatkowo znowelizowano szereg specyfikacji nowej żywności takiej jak np. galaktooligosacharydy i bogata w astaksantynę oleożywica z alg Haematococcus pluvialis. Jednoczesnie zezwolono na wprowadzanie na rynek m.in. monosodowej soli kwasu L-5-metylotetrahydrofoliowego oraz beta-glukanu z mikroalg Euglena gracilis.
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-kwiecien-2024
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-kwiecien-2024
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Potrzebujesz szybkiego i wygodnego dostępu do wszystkich limitów prawnych jakie zostały uchwalone w tym roku? Sprawdź najnowszą ofertę Strefy Managera i rejestr zmian limitów prawnych!
Rejestr stanowi unikatowy zbiór, gdzie wszystkie nowo uchwalone limity zostały zebrane w jednym miejscu. Pierwsza strona raportu stanowi zbiorczą tabelę, w której znalazły się wszystkie najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych zmian takie jak np. podstawa prawa, wskazanie konkretnych substancji oraz linki prowadzące bezpośrednio do aktu źródłowego. Oprócz tego, dla każdego limitu utworzona została specjalna zakładka, gdzie w ślad za treścią aktu prawnego, umieszczono informacje na temat poszczególnych limitów dla każdego rodzaju produktu.
Link do rejestru: https://foodfakty.pl/rejestr-zmian-limitow-prawnych-2024