W lutym 2024 r. uchwalono łącznie 51 zmian w prawie żywnościowym: 12 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 39 zmian odnosiły się do prawa unijnego.
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem LEX Scan zawierającym przegląd komentarzy wybranych zmian w prawie żywnościowym, które miały miejsce w drugim miesiącu 2024 roku.
W polskim prawie żywnościowym na uwagę zasługują dwa akty dotyczące znakowania tj. nowelizacja warunków posługiwania się określeniem „nalewka” oraz ogłoszenie jednolitego tekstu rozporządzenia w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania nieprzeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta finalnego niektórych grup i rodzajów opakowanych artykułów rolno-spożywczych lub artykułów rolno-spożywczych bez opakowań.
W prawie unijnym zmieniono wiele wzorów świadectw urzędowych. Dotyczy to np. wzorów świadectw zdrowia zwierząt, wzorów świadectw zdrowia zwierząt/świadectw urzędowych, wzorów oświadczeń i wzorów oświadczeń urzędowych na potrzeby wprowadzania na terytorium Unii oraz wzorów świadectw do celów wprowadzania do Unii przesyłek niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego i niektórych kategorii zwierząt. Oprócz tego uzupełniono przepisy dotyczące etykietowanie i znakowania wina w odniesieniu do oznaczania i określania składników aromatyzowanych. Zmieniono również normy handlowe w sektorze chmielu, a także ustanowiono zasady jego certyfikacji.
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-luty-2024
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-luty-2024
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Potrzebujesz szybkiego i wygodnego dostępu do wszystkich limitów prawnych jakie zostały uchwalone w tym roku? Sprawdź najnowszą ofertę Strefy Managera i rejestr zmian limitów prawnych!
Rejestr stanowi unikatowy zbiór, gdzie wszystkie nowo uchwalone limity zostały zebrane w jednym miejscu. Pierwsza strona raportu stanowi zbiorczą tabelę, w której znalazły się wszystkie najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych zmian takie jak np. podstawa prawa, wskazanie konkretnych substancji oraz linki prowadzące bezpośrednio do aktu źródłowego. Oprócz tego, dla każdego limitu utworzona została specjalna zakładka, gdzie w ślad za treścią aktu prawnego, umieszczono informacje na temat poszczególnych limitów dla każdego rodzaju produktu.
Link do rejestru: https://foodfakty.pl/rejestr-zmian-limitow-prawnych-2024