W grudniu 2023 r. uchwalono łącznie 70 zmian w prawie żywnościowym: 13 zmian dotyczyły prawa krajowego, natomiast pozostałe 57 odnosiło się do prawa unijnego.
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem LEX Scan zawierającym przegląd komentarzy wybranych zmian w prawie żywnościowym, które miały miejsce w ostatnim miesiącu 2023 roku.
W prawie polskim szczególnie istotne znaczenie miał pakiet aktów dotyczących opłat za opakowania i odpady. Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:
https://foodfakty.pl/stawki-oplat-za-opakowania-i-odpady-nowe-rozporzadzenia
Oprócz tego określono szczegółowe warunki m.in. dokumentacji kontroli przerobu, rektyfikacji, odwadniania oraz produkcji alkoholu etylowego.
Natomiast w prawie unijnym opublikowano dwa rozporządzenia ustanawiające metody pobierania próbek i przeprowadzania analiz do celów kontroli poziomów mikotoksyn oraz toksyn roślinnych w żywności. W grudniu do unijnego wykazu nowej żywności dodano dwa kolejne rodzaje żywności oraz zaktualizowano jedną specyfikację. Oprócz tego zaktualizowano liczne wzory świadectw odnoszące się do różnych rodzajów produktów. Zmiana dotyczy m.in. produktów mlecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi uzyskanych z mleka surowego lub produktów mlecznych otrzymanych z tych produktów.
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-grudzien-2023
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-grudzien-2023
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Autor:Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/