Zapraszamy do zapoznania się z najnowszym wydaniem LEX Scan zawierającym przegląd komentarzy wybranych zmian w prawie żywnościowym, które miały miejsce w trzecim miesiącu 2024 roku.
Na gruncie polskiego prawodawstwa szczególnie istotne znaczenie miało uchylenie dotychczasowego rozporządzenia ws. substancji wzbogacających dodawanych do żywności oraz uchwalenie nowego rozporządzenia regulującego niniejsze kwestie.
Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:
Substancje wzbogacające dodawane do żywności - nowe rozporządzenie
W przepisach unijnych dużą zmianą dotyczącą znakowania było uchwalenie dyrektywy dotyczącej wzmocnienia pozycji konsumentów w procesie transformacji ekologicznej poprzez lepszą ochronę przed nieuczciwymi praktykami oraz lepsze informowanie (tzw. dyrektywa ws. greenwashingu).
Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:
Greenwashing - dyrektywa opublikowana
Oprócz tego znowelizowano szereg przepisów dotyczących urzędowych kontroli poziomów mikotoksyn w żywności w odniesieniu do metody pobierania próbek suszonych ziół, herbatek ziołowych (produkt suszony), herbat (produkt suszony) i przypraw sproszkowanych, a także pasz.
Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:
Urzędowa kontrola pasz - nowelizacja przepisów
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-marzec-2024
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-marzec-2024
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Potrzebujesz szybkiego i wygodnego dostępu do wszystkich limitów prawnych jakie zostały uchwalone w tym roku? Sprawdź najnowszą ofertę Strefy Managera i rejestr zmian limitów prawnych!
Rejestr stanowi unikatowy zbiór, gdzie wszystkie nowo uchwalone limity zostały zebrane w jednym miejscu. Pierwsza strona raportu stanowi zbiorczą tabelę, w której znalazły się wszystkie najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych zmian takie jak np. podstawa prawa, wskazanie konkretnych substancji oraz linki prowadzące bezpośrednio do aktu źródłowego. Oprócz tego, dla każdego limitu utworzona została specjalna zakładka, gdzie w ślad za treścią aktu prawnego, umieszczono informacje na temat poszczególnych limitów dla każdego rodzaju produktu.
Link do rejestru: https://foodfakty.pl/rejestr-zmian-limitow-prawnych-2024