W maju 2024 r. uchwalono m.in. tzw. dyrektywę śniadaniową, znowelizowano wykaz dodatków do żywności oraz zatwierdzono nowe techniki klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.
W prawie polskim ustalono limity środków dostępnych w poszczególnych województwach lub latach w ramach określonych działań lub poddziałań Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 oraz ogłoszono jednolity tekst ustawy o Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa.
W prawie unijnym znowelizowano zatwierdzenia wielu substancji czynnych takich jak np. kwas laurynowy, dodemorf, rozszerzono wykaz substancji czynnych np. poprzez dodanie do niego azotu wytwarzanego z powietrza. Znowelizowano normy handlowe dotyczące oliwy z oliwek oraz statusy niektórych obszarów w odniesieniu do takich chorób jak np. wirusowa posocznica krwotoczna oraz wirusowa biegunka bydła. Polska uzyskała zatwierdzenie nowych technik klasyfikacji tusz wieprzowych. Oprócz tego ustanowiono wytyczne w zakresie metodyki pomiaru zawartości mikroplastiku w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu:
Metodyka pomiaru zawartości mikroplastiku w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi - decyzja KE
Wszystkie te zmiany znajdziesz w plikach, do których linki znajdują się poniżej.
Pełny raport LEX Scan dostępny jest pod adresem: https://foodfakty.pl/pelna-wersja-przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-maj-2024
Podstawowa wersja PDF: https://foodfakty.pl/przeglad-zmian-w-przepisach-prawa-zywnosciowego-maj-2024
Darmowy plik dostępny do pobrania u góry strony zawiera komentarze wybranych zmian w prawie żywnościowym. Dodatkowym atutem pliku opracowanego w formacie PDF jest czytelna i przejrzysta graficznie formuła, zawierająca linki prowadzące bezpośrednio do pełnych raportów LEX Scan. Znajdziesz w nich syntetyczny zbiór wszystkich miesięcznych zmian w prawie żywnościowym ujęty w formie tabelarycznej wraz z linkami do źródłowych aktów prawnych, krótkim komentarzem eksperta oraz aktów, które na skutek nowelizacji uległy zmianie. Zaloguj się lub załóż konto czytelnika i pobierz bezpłatnie plik.
Pamiętaj! Jeśli potrzebujesz więcej szczegółów, zapoznaj się z PEŁNYM przeglądem zmian w prawie żywnościowym, gdzie każda nowelizacja opatrzona została krótkim komentarzem oraz linkiem do zmienionego aktu prawnego, co znacząco ułatwia poruszania się między poszczególnymi przepisami.
Potrzebujesz szybkiego i wygodnego dostępu do wszystkich limitów prawnych jakie zostały uchwalone w tym roku? Sprawdź najnowszą ofertę Strefy Managera i rejestr zmian limitów prawnych!
Rejestr stanowi unikatowy zbiór, gdzie wszystkie nowo uchwalone limity zostały zebrane w jednym miejscu. Pierwsza strona raportu stanowi zbiorczą tabelę, w której znalazły się wszystkie najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych zmian takie jak np. podstawa prawa, wskazanie konkretnych substancji oraz linki prowadzące bezpośrednio do aktu źródłowego. Oprócz tego, dla każdego limitu utworzona została specjalna zakładka, gdzie w ślad za treścią aktu prawnego, umieszczono informacje na temat poszczególnych limitów dla każdego rodzaju produktu.
Link do rejestru: https://foodfakty.pl/rejestr-zmian-limitow-prawnych-2024