Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Tymczasowe zmiany w urzędowej kontroli produkcji ekologicznej - Abstrakt artykułu

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Na mocy rozporządzenia wykonawczego Komisji 2020/977 z dnia 7 lipca 2020 r. wprowadzone zostały pewne odstępstwa w odniesieniu do warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w rolnictwie ekologicznym. Początkowo zmiany te miały obowiązywać do 30 września, a niektóre do 31 grudnia 2020 r., jednakże rozporządzeniem wykonawczym 2020/1667 z dnia 10 listopada 2020 r. Komisja przedłużyła stosowanie wszystkich odstępstw do dnia 1 lutego 2021 r. 

Wprowadzone odstępstwa dotyczą warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w rolnictwie ekologicznym przewidzianych w rozporządzeniu nr 889/2008 oraz nr 1235/2008. Celem uchwalenia tych regulacji było zezwolenie państwom członkowskim na stosowanie środków tymczasowych w celu ograniczenia ryzyka dla zdrowia ludzi, zwierząt i roślin oraz dobrostanu zwierząt w konkretnej sytuacji związanej z COVID-19. Ze względu na zaistniałą sytuację epidemiologiczną, przemieszczanie się było i jest znacznie utrudnione oraz wiąże się z pewnym ryzykiem związanym z rozprzestrzenianiem się koronawirusa. Z tego względu zasadnym było wprowadzenie odstępstw umożliwiających przeprowadzenie kontroli w innych niż dotychczas sposób.

Z pełnej wersji artykułu dowiesz się: 

  • w jaki sposób obecnie przeprowadzane są kontrole w rolnictwie ekologicznym
  • komu przysługują nowe uprawnienia  
  • jak zmieniła się skala kontroli
  • jakie terminy uległy zmianie. 

 

Pełna wersja artykułu dostępna jest wyłącznie w Strefie Managera pod adresem: 

STREFA MANAGERA: TYMCZASOWE ZMIANY W URZĘDOWEJ KONTROLI PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ

 W Strefie Managera dodatkowo znajdziesz:

  • Raporty Food Risk
  • Opracowania Prawne naszych Ekspertów
  • Tablicę Managera Food Fraud i Food Risk
  • Dedykowane webinaria, szkolenia, warsztaty – śledź nowe elementy wpisując w pole szukaj Strefa Managera

>> Więcej o STREFIE MANAGERA <<

Zadzwoń +48 501 370 590 lub napisz strefamanagera@foodfakty.pl

 

Wybierz obszar: Eko Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.