Rozporządzeniem Komisji 2020/1566 z dnia 27 października 2020 r. zmieniono załączniki II i III do rozporządzenia nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bupirymatu, karfentrazonu etylowego, etyrymolu i pyriofenonu w określonych produktach lub na ich powierzchni.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaproponował dwie oddzielne definicje pozostałości: „bupirymat” i „etyrymol”, aby uwzględnić obecność metabolitu etyrymolu w wyniku stosowania bupirymatu w produktach pochodzenia roślinnego. Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego na „desetyloetyrymol”. Urząd zalecił obniżenie NDP bupirymatu w odniesieniu do truskawek, jeżyn, jeżyn popielic, porzeczek (czarnych, czerwonych i białych), agrestu (zielonego, czerwonego i żółtego), pomidorów, papryki rocznej i cukinii. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących winogron stołowych i winogron do produkcji wina, oberżyn/bakłażanów oraz produktów pochodzenia zwierzęcego pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. W odniesieniu do etyrymolu, który jest głównym produktem rozpadu bupirymatu, Urząd zalecił obniżenie NDP ety rymolu w odniesieniu do jabłek, gruszek, moreli, brzoskwiń, jeżyn, jeżyn popielic, pomidorów, papryki rocznej, ogórków, korniszonów i cukinii.
Obecnie obowiązujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości zamieszczone zostały w załącznikach rozporządzenia nr 396/2005 dostępnego pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R1566&from=PL
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl