Zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) m.in. 1-metylocyklopropenu, bifenazatu, cyprodynilu, mandipro pamidu i pirydabenu
Na mocy rozporządzenia Komisji 2020/1565 z dnia 27 października 2020 r. zmieniono załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-diaminobutanu, 1- metylocyklopropenu, octanu amonu, bifenazatu, chlorantraniliprolu, chloromekwatu, cyprodynilu, wapienia, mandipropamidu, pieprzu, pirydabenu, środków odstraszających: mączki z krwi, wyciągu z wodorostów i chlorowodorku trimetyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni.
W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną 1-metylocyklopropen złożono wniosek w odniesieniu do jabłek i bananów. W przypadku bifenazatu wniosek taki złożono w odniesieniu do bzu czarnego. W przypadku chloromekwatu wniosek taki złożono w odniesieniu do jęczmienia. W przypadku cyprodynilu wniosek taki złożono w odniesieniu do rabarbaru. W przypadku mandipropamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do kalarepy oraz „ziół, kwiatów jadalnych”. W przypadku pirydabenu wniosek taki złożono w odniesieniu do papryki rocznej.
Oprócz tego, złożono wnioski dotyczące tolerancji importowej dla chlorantraniliprolu stosowanego w Malezji w odniesieniu do nasion palm olejowych i owoców palm olejowych oraz pirydabenu stosowanego w Stanach Zjednoczonych w odniesieniu do orzechów z drzew orzechowych. Wnioskodawcy podkreślali, że dozwolone zastosowania tych substancji na wspomnianych uprawach w powyższych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazane w rozporządzeniu nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw. Przeprowadzona ocena złożonych wniosków wykazała, iż spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów.
Obecnie obowiązujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości zamieszczone zostały w załącznikach rozporządzenia nr 396/2005 dostępnego pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R1565&from=PL
Przeczytaj także
-
22.09.2020
Zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)
Kluczową zmianą jest przyznanie odstępstwa od stosowania przepisów rozporządzenia 2020/1255 kilku państwom członkowskim (w tym Polsce) oraz dodanie nowej kategorii produktów podlegających przepisom rozporządzenia
-
07.09.2020
Zmiana i sprostowanie rozporządzenia nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Najnowsze badania naukowe przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jednoznacznie wskazują na konieczność nowelizacji dotychczas obowiązujących przepisów
-
18.06.2020
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/703 z dnia 26 maja 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach i na ich powierzchni