Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na mocy rozporządzenia Komisji 2020/1565 z dnia 27 października 2020 r. zmieniono załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 1,4-diaminobutanu, 1- metylocyklopropenu, octanu amonu, bifenazatu, chlorantraniliprolu, chloromekwatu, cyprodynilu, wapienia, mandipropamidu, pieprzu, pirydabenu, środków odstraszających: mączki z krwi, wyciągu z wodorostów i chlorowodorku trimetyloaminy w określonych produktach lub na ich powierzchni.
W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną 1-metylocyklopropen złożono wniosek w odniesieniu do jabłek i bananów. W przypadku bifenazatu wniosek taki złożono w odniesieniu do bzu czarnego. W przypadku chloromekwatu wniosek taki złożono w odniesieniu do jęczmienia. W przypadku cyprodynilu wniosek taki złożono w odniesieniu do rabarbaru. W przypadku mandipropamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do kalarepy oraz „ziół, kwiatów jadalnych”. W przypadku pirydabenu wniosek taki złożono w odniesieniu do papryki rocznej.
Oprócz tego, złożono wnioski dotyczące tolerancji importowej dla chlorantraniliprolu stosowanego w Malezji w odniesieniu do nasion palm olejowych i owoców palm olejowych oraz pirydabenu stosowanego w Stanach Zjednoczonych w odniesieniu do orzechów z drzew orzechowych. Wnioskodawcy podkreślali, że dozwolone zastosowania tych substancji na wspomnianych uprawach w powyższych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazane w rozporządzeniu nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw. Przeprowadzona ocena złożonych wniosków wykazała, iż spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów.
Obecnie obowiązujące najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości zamieszczone zostały w załącznikach rozporządzenia nr 396/2005 dostępnego pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R1565&from=PL
Przeczytaj także
Kluczową zmianą jest przyznanie odstępstwa od stosowania przepisów rozporządzenia 2020/1255 kilku państwom członkowskim (w tym Polsce) oraz dodanie nowej kategorii produktów podlegających przepisom rozporządzenia
Najnowsze badania naukowe przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jednoznacznie wskazują na konieczność nowelizacji dotychczas obowiązujących przepisów
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/703 z dnia 26 maja 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach i na ich powierzchni