Zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)
Komisja opublikowała rozporządzenie 2020/1255 z dnia 7 września 2020 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w tradycyjnie wędzonych mięsach i produktach mięsnych oraz w tradycyjnie wędzonych rybach i produktach rybołówstwa, a także w sprawie ustalenia najwyższego dopuszczalnego poziomu WWA w żywności w proszku pochodzenia roślinnego wykorzystywanej do przyrządzania napojów. Dzięki temu możliwe było znowelizowanie przepisów w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) oraz zezwolenie na pewne odstępstwa, dla niektórych państw członkowskich.
Zgodnie z zasadą ALARA (and. As Low As Reasonably Acievable) najwyższe dopuszczalne poziomy WWA powinny zostać ustalone na najniższym racjonalnie osiągalnym poziomie, przy jednoczesnym zapewnieniu stosowania dobrych praktyk w zakresie wytwarzania i rolnictwa/rybołówstwa. Jednakże nawet pomimo próby zastosowania dobrych praktyk wędzarniczych, w niektórych państwach członkowskich, obniżone poziomy WWA okazały się niemożliwe do osiągnięcia. Sytuacja ta miała miejsce w odniesieniu do tradycyjnie wędzonych mięs i produktów mięsnych Irlandii, Hiszpanii, Chorwacji, na Cyprze, Łotwie, w Polsce, Portugalii, Rumunii, Słowacji, Finlandii, Szwecji i Zjednoczonym Królestwie, a w przypadku tradycyjnie wędzonych ryb i produktów rybołówstwa w Irlandii, na Łotwie, w Rumunii, Finlandii, Szwecji i Zjednoczonym Królestwie. Z tego względu konieczne było wprowadzenie pewnych odstępstw w tym zakresie.
W ramach dozwolonego odstępstwa możliwe jest zezwolenie na wprowadzanie do obrotu przez państwa członkowskie na swoich rynkach tradycyjnie wędzonych mięs i produktów mięsnych, wędzonych na swoim terytorium i przeznaczonych do spożycia na swoim terytorium oraz wykazujących poziomy WWA wyższe od poziomów. Produkty mogą zostać dopuszczone do obrotu, „o ile produkty te są zgodne z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami stosowanymi przed dniem 1 września 2014 r., tj. 5,0 μg/kg w odniesieniu do benzo(a)pirenu oraz 30,0 μg/kg w odniesieniu do sumy benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu:
— Irlandia, Chorwacja, Cypr, Hiszpania, Polska i Portugalia: tradycyjnie wędzone mięsa i produkty mięsne,
— Łotwa: tradycyjnie wędzone mięso wieprzowe, mięso z kurczaka wędzone na gorąco, kiełbasy wędzone na gorąco i mięso zwierząt dzikich wędzone na gorąco,
— Republika Słowacka: tradycyjnie wędzone mięso solone, tradycyjnie wędzony bekon, tradycyjnie wędzona kiełbasa (klobása), przy czym »tradycyjnie wędzone« oznacza uzyskiwanie dymu poprzez palenie drewna (polan, trocin, zrębków) w wędzarni,
— Finlandia: mięsa i produkty mięsne tradycyjnie wędzone na gorąco,
— Szwecja: mięso i produkty mięsne wędzone nad żarzącym się drewnem lub innymi materiałami roślinnymi”.
Natomiast w przypadku tradycyjnie wędzonych ryb i produktów rybołówstwa, wędzonych na swoim terytorium i przeznaczonych do spożycia na swoim terytorium oraz wykazujących poziomy WWA wyższe od poziomów określonych w załączniku pkt 6.1.5, również możliwe jest dopuszczenie ich do obrotu, „o ile produkty te są zgodne z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami stosowa nymi przed dniem 1 września 2014 r., tj. 5,0 μg/kg w odniesieniu do benzo(a)pirenu oraz 30,0 μg/kg w odniesieniu do sumy benzo(a)pirenu, benzo(a)antracenu, benzo(b)fluorantenu i chryzenu:
— Łotwa:ryby tradycyjnie wędzone na gorąco,
— Finlandia: małe ryby i produkty rybne z małych ryb tradycyjnie wędzone na gorąco,
— Szwecja: ryby i produkty rybne wędzone nad żarzącym się drewnem lub innymi materiałami roślinnymi”.
Nowością jest dodanie nowej kategorii produktów podlegającym przepisom rozporządzenia w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), którą jest żywność w proszku pochodzenia roślinnego do przyrządzania napojów, z wyłączenim ziarna i włókna kakao oraz produktów pochodnych przeznaczonych do stosowania jako składnik w środkach spożywczych.
Środki spożywcze, które weszły do obrotu przed dniem wejścia w życie rozporządzenia 2020/1255, czyli do dnia 28 września 2020 roku, mogą funkcjonować w obrocie do dnia 28 marca 2021 roku.
Przeczytaj także
-
07.09.2020
Zmiana i sprostowanie rozporządzenia nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Najnowsze badania naukowe przeprowadzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jednoznacznie wskazują na konieczność nowelizacji dotychczas obowiązujących przepisów
-
16.07.2020
Zmiany w stosowaniu dodatków do żywności: annato, biksyny, norbiksyny (E 160b)
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/771 z dnia 11 czerwca 2020 r. wprowadziło zmiany w stosowaniu dodatków do żywności: annato, biksyny, norbiksyny (E 160b).
-
18.06.2020
Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach
Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/703 z dnia 26 maja 2020 r. ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dimetoatu i ometoatu w czereśniach i na ich powierzchni