Błąd operacji
Popraw informacje i spróbuj ponownie.
Błąd operacji
Przedmiot regulacji
Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2022/617 z dnia 12 kwietnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 zmieniono najwyższe dopuszczalne poziomy rtęci w przypadku soli i ryb. W zależności od poszczególnych gatunków i rodzajów ryb, poziom ten został ustalony na innym, adekwatnym poziomie. Natomiast w przypadku rekinów i włócznika, ze względu na powiązane problemy zdrowotne, zdecydowano utrzymać NDP na dotychczasowym poziomie w oczekiwaniu na dalszy napływ danych, ocenę naukową i wiedzę na temat skuteczności zaleceń dotyczących konsumpcji w odniesieniu do ograniczenia narażenia. Należy przy tym podkreślić, iż zgodnie z Kodeksem Żywnościowym najwyższy dopuszczalny poziom rtęci w soli został ustalony na poziomie 0,1 mg/kg. W myśl przepisów rozporządzenia 2022/617, poziom ten został włączony do unijnego prawodawstwa jako oficjalnie obowiązujący NDP.
Okres przejściowy
Ze względu na potencjalnie długi termin przydatności środków spożywczych, których dotyczą przepisy niniejszego rozporządzenia konieczne było wprowadzenie okresów przejściowych umożliwiających dostosowanie się do nowych przepisów. Zgodnie z art. 2 rozporządzenia 2022/617 „Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, mogą pozostać w obrocie do daty minimalnej trwałości lub przydatności do spożycia”.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniam 3 maja 2022 r.
Pełen tekst rozporządzenia 2022/617 dostępny jest pod adresem:
____________________________________________________________
Konsumenci żywności coraz częściej sięgają po produkty oznakowane rozpoznawalnymi symbolami certyfikacji. Stanowią one gwarancję wysokiej jakości produktu oraz jego szczególnych właściwości. Jakie są najpopularniejsze systemy certyfikacji? Kto może posługiwać się ich logo? Jakie są warunki przystąpienia do certyfikacji np. produkcji ekologicznej albo produktów bezglutenowych? Tego dowiesz się ze szkolenia „Jak prawidłowo certyfikować żywność?”! Link do zapisów dostępny jest pod adresem:
https://foodfakty.pl/szkolenie-jak-prawidlowo-certyfikowac-zywnosc
Na gruncie prawa żywnościowego wyróżnić można kilka rodzajów szczególnych kategorii żywności. Żywność tego rodzaju wydaje się mieć zbliżony charakter do żywności certyfikowanej, jednakże różnica polega przede wszystkim na specyficznych uwarunkowaniach prawnych, które przypisane są do konkretnych kategorii żywności. Chcesz dowiedzieć się jakie akty prawne i przepisy mają zastosowanie w przypadku różnych rodzajów żywności np. suplementów diety, GMO, preparatów do początkowego żywienia niemowląt lub żywność wzbogacana? Zapisz się na szkolenie "Szczególne kategorie żywności - aspekty prawne"! Link do zapisów dostępny jest pod adresem:
https://foodfakty.pl/szkolenie-szczegolne-kategorie-zywnosci-aspekty-prawne
Przeczytaj także
W marcu 2022 zostało uchwalonych 19 aktów prawa polskiego i 42 akty prawa unijnego, które miały znaczenie dla branży spożywczej
Istotą konkluzji jest zachęcanie do stosowanie praktyk rolnych przyczyniających się do pochłaniania dwutlenku węgla z atmosfery.
Ze względu na potencjalne zagrożenie zdrowia publicznego ze względu na obecność zanieczyszczeń w postaci furanu i alkilofuranów, Komisja Europejska zaleciła monitorowanie ich poziomów w żywności
Polecane produkty
Strefa Managera to unikalne narzędzia wiedzy przyczyniające się do zwiększania efektywności decyzji managerskich, ale również służące do zaangażowania pracowników poprzez rónorodne formy informacji. Specjaliści FoodFakty samodzielnie i we wpółpracy z ekspertami Partnerów projektu sukcesywnie rozwijają ofertę strefy.
To comiesięczna analiza wszystkich przypadków produktów niebezpiecznych zgłoszonych do systemu RASFF, przegląd analiz ryzyka EFSA, zestawienie nowych limitów prawnych pozostałości w żywności EU-LEX, podsumowanie nowych przypadków zafałszowań, najciekawsze case study.
Miesięczne raporty FoodFakty LEX SCAN dostępne w formie inteligentnych plików Excel - zmiany krajowych i unijnych aktów prawnych.